Miodowy filet wołowy z pieczonymi ziemniakami
- Całkowity czas 1 godz. 43 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 53 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 filet Filet wieprzowy
1 łyżka Miód
1 łyżka Olej
2 łyżka Sos sojowy
1.2 kg Ziemniaki
5 goździk Czosnek
60 g Tłuszcz gęsi lub kaczy
1 wiązka Pietruszka naciowa
Sól, pieprz
Akcesoria
Koszyk do smażenia Grill Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Pokrój filet wołowy na plasterki o grubości 3–4 cm. W głębokim naczyniu wymieszaj miód, olej i sos sojowy, a następnie dodaj plasterki filetu wołowego. Marynuj przez co najmniej 30 minut.
Etap 2 /5
W międzyczasie obierz ziemniaki. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 3 mm, umyj, wysusz i włóż do miski. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, tłuszcz gęsi lub kaczy, sól i pieprz. Ostrożnie wymieszaj i przełóż do koszyka do frytek Easy Fry Oven & Grill.
Etap 3 /5
Wsuń koszyk na środkową półkę urządzenia Easy Fry Oven & Grill, a pod spodem włóż tacę ociekową. Ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C, mieszając raz lub dwa podczas pieczenia.
Etap 4 /5
Po zakończeniu programu dodaj do ziemniaków posiekaną pietruszkę i wymieszaj jeszcze raz. Wsuń tacę grillową ponad ziemniakami i wybierz tryb GRILL, a następnie nagrzewaj przez 15 minut.
Etap 5 /5
Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż na gorącej tacy grillowej plasterki filetu wołowego, zamknij drzwiczki, wybierz tryb MANUALNY i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, obracając kawałki mięsa w połowie pieczenia. Podawaj ziemniaki z plasterkami miodowego filetu wołowego.