Miodowy filet wołowy z pieczonymi ziemniakami - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Miodowy filet wołowy z pieczonymi ziemniakami

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 43 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    53 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

6 osób

  • 1 filet Filet wieprzowy

  • 1 łyżka Miód

  • 1 łyżka Olej

  • 2 łyżka Sos sojowy

  • 1.2 kg Ziemniaki

  • 5 goździk Czosnek

  • 60 g Tłuszcz gęsi lub kaczy

  • 1 wiązka Pietruszka naciowa

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia
  • Grill
    Grill
  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Pokrój filet wołowy na plasterki o grubości 3–4 cm. W głębokim naczyniu wymieszaj miód, olej i sos sojowy, a następnie dodaj plasterki filetu wołowego. Marynuj przez co najmniej 30 minut.

Etap 2 /5

W międzyczasie obierz ziemniaki. Pokrój je na plasterki o grubości ok. 3 mm, umyj, wysusz i włóż do miski. Dodaj obrany i drobno posiekany czosnek, tłuszcz gęsi lub kaczy, sól i pieprz. Ostrożnie wymieszaj i przełóż do koszyka do frytek Easy Fry Oven & Grill.

Etap 3 /5

Wsuń koszyk na środkową półkę urządzenia Easy Fry Oven & Grill, a pod spodem włóż tacę ociekową. Ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C, mieszając raz lub dwa podczas pieczenia.

Etap 4 /5

Po zakończeniu programu dodaj do ziemniaków posiekaną pietruszkę i wymieszaj jeszcze raz. Wsuń tacę grillową ponad ziemniakami i wybierz tryb GRILL, a następnie nagrzewaj przez 15 minut.

Etap 5 /5

Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż na gorącej tacy grillowej plasterki filetu wołowego, zamknij drzwiczki, wybierz tryb MANUALNY i piecz przez 10 minut w temperaturze 200°C, obracając kawałki mięsa w połowie pieczenia. Podawaj ziemniaki z plasterkami miodowego filetu wołowego.