Mus z białej czekolady i marakui
- Całkowity czas 4 godz. 17 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 7 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
1 porcja
250 g Śmietana 18%
250 g Mleko półtłuste
100 g Biała czekolada
4 szt. Żółtko
50 g Cukier
2 szt. Marakuja
Akcesoria
Nieprzywierająca forma
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W rondelku zagotuj śmietanę i mleko. Zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę pokrojoną na kawałki. Pozostaw na 2 minuty, aż czekolada się rozpuści, a następnie dobrze wymieszaj.
Etap 2 /7
W misce ubijaj żółtka z cukrem przez 2 minuty.
Etap 3 /7
Dodaj sok z marakui i wymieszaj.
Etap 4 /7
Na koniec dodaj ciepłą śmietanę i wymieszaj.
Etap 5 /7
W razie potrzeby użyj łyżki, aby zdjąć piankę z wierzchu mieszanki i podziel ją na foremki. Gotuj w programie P5 przez 65 minut.
Etap 6 /7
Jeśli nie masz foremek, użyj formy z nieprzywierającą powłoką i gotuj w programie P5 przez 55 minut.
Etap 7 /7
Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.