Naleśniki z jajkami i boczkiem
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
125 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
20 g Cukier
Sól
2 Jajka
15 ml Mleko 2%
1 łyżka Neutralny olej
1 łyżeczka Musztarda
1 łyżka Syrop klonowy
100 g Bardzo cienkie plasterki wędzonego boczku
4 Jajka
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przygotować ciasto naleśnikowe: w misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj w misce żółtka, mleko i olej. Ubij wszystko w mące, aby przyrządzić gładkie ciasto. Ubijaj białka, aż będą sztywne i ostrożnie dodaj do ciasta.
Etap 2 /5
Wymieszaj musztardę z syropem klonowym i posmaruj plasterki boczku.
Etap 3 /5
Wlej 3 pełne duże łyżki ciasta naleśnikowego do formy do pieczenia. Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu odwróć naleśniki i piecz przez kolejne 3 minuty. Odstaw naleśniki na bok, wlej kolejne 3 pełne duże łyżki ciasta naleśnikowego do formy do pieczenia i piecz każdą stronę 3 minuty. Powtarzaj ten krok, aż zużyjesz całe ciasto.
Etap 4 /5
W międzyczasie grilluj plasterki boczku na płycie grillowej, każdą stronę przez 2 minuty. Konieczne będzie grillowanie porcjami.
Etap 5 /5
Po przyrządzeniu wszystkich naleśników rozbij jajko i wlej zawartość do formy do pieczenia, dopraw solą i pieprzem i piecz przez 3 minuty. Podawaj naleśniki z jajkami i boczkiem.