OBIAD U DZIADA - Staropolska zupa ogórkowa
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 porcja rosołowa (wołowa)
1 pietruszka (korzeń)
2 marchewki
1 cebula
1 por (biała część)
1 ćwiartka selera
4 ziemniaki
1 natka świerzej pietruszki
50 g pęczaku jęczmiennego (suchego)
400 g ogórków kiszonych (bez zalewy)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
2 łyżka śmietany (30 %)
250 ml wody
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz i umyj marchewki, pietruszkę (korzeń), seler, por, cebulę i ziemniaki. Marchewki i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój na talarki. Ziemniaki pokrój na grubą kostkę.
Etap 2 /9
Poobrywaj z natki pietruszki listki i drobno je pokrój. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone.
Etap 3 /9
Umyj porcję rosołową i umieść ją w Cook4Me.
Etap 4 /9
Umieść w Cook4Me starte marchewki i seler oraz pokrojony por i listki z natki pietruszki, a także w całości: pietruszkę (korzeń) i cebulę.
Etap 5 /9
Umieść w Cook4Me liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pęczak. Zalej całość wodą i posól.
Etap 6 /9
Gotuj wywar pod wysokim ciśnieniem przez 20 min.
Etap 7 /9
Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me porcję rosołową, pietruszkę (korzeń) i cebulę. Dodaj do Cook4Me starte ogórki kiszone i pokrojone ziemniaki.
Etap 8 /9
Gotuj zupę pod niskim ciśnieniem przez 10 min.
Etap 9 /9
Po rozszczelnieniu odlej nieco zupy z Cook4Me do kubka, dodaj do niej 2 łyżki śmietany i zahartuj ją, po czym całość wlej z powrotem do Cook4Me i dobrze wymieszaj. Dopraw zupę szczyptą pieprzu. SMACZNEGO !