OBIAD U DZIADA - Staropolska zupa ogórkowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Staropolska zupa ogórkowa

ratings.3.7

3.7/5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 1 por (biała część)

  • 1 ćwiartka selera

  • 4 ziemniaki

  • 1 natka świerzej pietruszki

  • 50 g pęczaku jęczmiennego (suchego)

  • 400 g ogórków kiszonych (bez zalewy)

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżeczka soli

  • 1 szczypta pieprzu

  • 2 łyżka śmietany (30 %)

  • 250 ml wody

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Obierz i umyj marchewki, pietruszkę (korzeń), seler, por, cebulę i ziemniaki. Marchewki i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Por pokrój na talarki. Ziemniaki pokrój na grubą kostkę.

  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 4 ziemniaki

Etap 2 /9

Poobrywaj z natki pietruszki listki i drobno je pokrój. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone.

  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 400g ogórków kiszonych (bez zalewy)

Etap 3 /9

Umyj porcję rosołową i umieść ją w Cook4Me.

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)

Etap 4 /9

Umieść w Cook4Me starte marchewki i seler oraz pokrojony por i listki z natki pietruszki, a także w całości: pietruszkę (korzeń) i cebulę.

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 natka świerzej pietruszki

Etap 5 /9

Umieść w Cook4Me liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pęczak. Zalej całość wodą i posól.

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 50g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2łyżeczka soli
  • 250ml wody

Etap 6 /9

Gotuj wywar pod wysokim ciśnieniem przez 20 min.

  • 1 porcja rosołowa (wołowa)
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 50g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2łyżeczka soli
  • 250ml wody

Etap 7 /9

Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me porcję rosołową, pietruszkę (korzeń) i cebulę. Dodaj do Cook4Me starte ogórki kiszone i pokrojone ziemniaki.

  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 50g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 400g ogórków kiszonych (bez zalewy)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2łyżeczka soli
  • 250ml wody

Etap 8 /9

Gotuj zupę pod niskim ciśnieniem przez 10 min.

  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 50g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 400g ogórków kiszonych (bez zalewy)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2łyżeczka soli
  • 250ml wody

Etap 9 /9

Po rozszczelnieniu odlej nieco zupy z Cook4Me do kubka, dodaj do niej 2 łyżki śmietany i zahartuj ją, po czym całość wlej z powrotem do Cook4Me i dobrze wymieszaj. Dopraw zupę szczyptą pieprzu. SMACZNEGO !

  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 natka świerzej pietruszki
  • 50g pęczaku jęczmiennego (suchego)
  • 400g ogórków kiszonych (bez zalewy)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2łyżeczka soli
  • 1szczypta pieprzu
  • 2łyżka śmietany (30 %)
  • 250ml wody