OBIAD U DZIADA - Zupa fasolowa na boczku i kiełbasie
- Całkowity czas 13 godz. 35 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 5 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
350 g boczku parzonego
3 pęta kiełbasy śląskiej
250 g fasoli "piękny Jaś" (suchej)
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 ćwiartka selera
2 cebule
3 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 natka pietruszki
250 g suchego makaronu (muszelki lub świderki)
6 szczypta otartego majeranku
2 łyżeczka soli
0.5 łyżeczka pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
2 łyżeczka oleju rzepakowego
2.5 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /15
Na 10 - 12 godzin przed rozpoczęciem gotowania zupy umieść w naczyniu ziarna fasoli i zalej je wodą.
Etap 2 /15
Pokrój boczek w kostkę.
Etap 3 /15
Przekrój każde pęto kiełbasy wzdłóż na pół i pokrój na talarki.
Etap 4 /15
Obierz i umyj pietruszkę, por i seler.
Etap 5 /15
Obierz i umyj marchewki, a następnie pokrój je na talarki.
Etap 6 /15
Obierz cebule. Jedną pozostaw w całości, a drugą pokrój w kostkę.
Etap 7 /15
Obierz i imyj ziemniaki, a następnie pokrój je w kostkę.
Etap 8 /15
Poobrywaj z natki pietruszki liście i drobno je pokrój.
Etap 9 /15
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Etap 10 /15
Wlej do Cook4Me olej. Po podgrzaniu dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu smażenia dodaj czosnek i lekko posól całość.
Etap 11 /15
Umieść w Cook4Me pokrojony boczek i kiełbasę. Smaż całość przez 20 min. W połowie czasu smażenia dodaj majeranek. Od czasu do czasu mieszaj.
Etap 12 /15
Odcedż z wody ziarna fasoli (wody, w której się moczyły nie wylewaj !) i umieść je w Cook4Me. Następnie dodaj por, seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę (w całości), ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Etap 13 /15
Wlej do Cook4Me wodę, w której moczyły się ziarna fasoli i uzupełnij wodą bierzącą do 2.5 l. Całość posól i gotuj pod wysokim ciśnieniem 30 min.
Etap 14 /15
Po rozszczelnieniu wyjmij z Cook4Me por, seler, pietruszkę i cebulę (w całości). Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, ziemniaki i makaron, a następnie gotuj pod niskim ciśnieniem 15 min.
Etap 15 /15
Po rozszczelnieniu przypraw zupę pieprzem do smaku.