OBIAD U DZIADA - Zupa gulaszowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Zupa gulaszowa

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 11 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    51 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej

  • 3 marchewki

  • 1 pietruszka (korzeń)

  • 2 cebule

  • 1 ćwiartka selera

  • 1 por (biała część)

  • 1 mała cukinia

  • 3 papryki słodkie (czerwona / żółta / zielona)

  • 6 średniej wielkości pieczarek

  • 3 średniej wielkości ziemniaki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 natka świerzej pietruszki

  • 150 g makaronu "świderki" (suchego)

  • 5 łyżka sosu do spaghetti (Pudliszki)

  • 2 l bulionu rosołowego wołowego

  • 6 szczypta soli

  • 6 szczypta pieprzu

  • 2 łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)

  • 0.5 łyżeczka sproszkowanej papryki (ostrej)

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 5 łyżeczka oleju rzepakowego

Czas przygotowania

Etap 1 /15

Umyj i osusz mięso, a następnie pokrój je w kostkę, oprósz solą, pieprzem i sproszkowaną papryką (słodką), po czym odstaw je do czasu przygotowania pozostałych składników.

  • 1kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 6szczypta soli
  • 6szczypta pieprzu
  • 2łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)

Etap 2 /15

Obierz marchewki, przekrój każdą wzdłóż na pół i pokrój na talarki.

  • 3 marchewki

Etap 3 /15

Obierz seler i zatrzyj go na tarce o grubych oczkach.

  • 1 ćwiartka selera

Etap 4 /15

Obierz cebulę i pokrój ją na grubą kostkę.

  • 2 cebule

Etap 5 /15

Obierz por i pieczarki, a nstępnie pokrój na talarki.

  • 1 por (biała część)
  • 6 średniej wielkości pieczarek

Etap 6 /15

Pokrój cukinię na kostkę (nie obieraj ze skóry).

  • 1 mała cukinia

Etap 7 /15

Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je na grubą kostkę.

  • 3 średniej wielkości ziemniaki

Etap 8 /15

Umyj i obierz papryki, a następnie pokrój je na kostkę.

  • 3 papryki słodkie (czerwona / żółta / zielona)

Etap 9 /15

Obierz pietruszkę.

  • 1 pietruszka (korzeń)

Etap 10 /15

Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.

  • 3 ząbki czosnku

Etap 11 /15

Wlej do Cook4Me 3 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż mięso. Smaż je przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Po zakończeniu podsmażania wyjmij mięso razem z powstałym sosem.

  • 1kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 6szczypta soli
  • 6szczypta pieprzu
  • 2łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 5łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 12 /15

Wlej 2 łyżeczki oleju i po podgrzaniu włóż cebulę, por i czosnek. Smaż przez 5 min. mieszając. W połowie smażenia oprósz solą. Po upływie 5 min. dodaj marchewkę i seler, po czym smaż całość przez kolejne 3 min. Pod koniec smażenia ponownie oprósz warzywa solą.

  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 por (biała część)
  • 3 ząbki czosnku
  • 5łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 13 /15

Włoż do Cook4Me podsmażone mięso (rezem z powstałym sosem), pieczarki, paprykę, cukinię, korzeń pietruszki (w całości), dodaj 5 łyżek sosu do spaghetti, 1 łyżeczkę sproszkowanej popryki (słodkiej), pół łyżeczki sproszkowanej papryki (ostrej), liście laurowe, ziele angielskie, zalej całość bulionem, oprósz pieprzem, lekko wymieszaj i gotuj pod ciśnieniem 20 min.

  • 1kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cukinia
  • 3 papryki słodkie (czerwona / żółta / zielona)
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 5łyżka sosu do spaghetti (Pudliszki)
  • 2l bulionu rosołowego wołowego
  • 6szczypta soli
  • 6szczypta pieprzu
  • 2łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 0.5łyżeczka sproszkowanej papryki (ostrej)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 14 /15

Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me korzeń pietruszki i dodaj ziemniaki oraz makaron. Gotuj pod niskim ciśnieniem 15 min.

  • 1kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 cebule
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 por (biała część)
  • 1 mała cukinia
  • 3 papryki słodkie (czerwona / żółta / zielona)
  • 6 średniej wielkości pieczarek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g makaronu "świderki" (suchego)
  • 5łyżka sosu do spaghetti (Pudliszki)
  • 2l bulionu rosołowego wołowego
  • 6szczypta soli
  • 6szczypta pieprzu
  • 2łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 0.5łyżeczka sproszkowanej papryki (ostrej)
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5łyżeczka oleju rzepakowego

Etap 15 /15

Po zakończeniu gotowania utrzymuj ciepło. Posiekaj na drobno natkę pietruszki. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem oprósz zupę posiekaną pietruszką. Smacznego !

  • 1 natka świerzej pietruszki