OBIAD U DZIADA - Zupa porowo-pieczarkowa ze Spytkowic
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
400 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
1 por (całość: biała i zielona część)
4 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 ćwiartka selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 natka świeżej pietruszki
500 g pieczarek
6 ziemniaków
150 g makaronu (suchego: świderki lub muszelki)
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczka soli
2 szczypta pieprzu
2 łyżeczka oleju rzepakowego
2.5 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /12
Umyj por i pokrój go w talarki (białą i zieloną część)
Etap 2 /12
Obierz i umyj marchewki. Dwie z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Etap 3 /12
Obierz i umyj pietruszkę oraz cebulę.
Etap 4 /12
Obierz i umyj ćwiartkę selera, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
Etap 5 /12
Z natki pietruszki oberwij listki i drobno je posiekaj.
Etap 6 /12
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Etap 7 /12
Obierz pieczarki i pokrój je w talarki.
Etap 8 /12
Obierz i umyj ziemniaki, a następnie pokrój je w grubą kostkę.
Etap 9 /12
Wlej do Cook4Me 2 łyżeczki oleju. Po podgrzaniu umieść w nim mięso mielone i smaż przez 15 min. pamiętając o jego rozdrobnieniu. W połowie czasu smażenia dodaj pokrojony por, starte marchewki i seler oraz czosnek i pokrojone pieczarki. Całość lekko posól i dodaj odrobinę pieprzu.
Etap 10 /12
Po zakończeniu smażenia umieść w Cook4Me cebulę, pietruszkę i niestarte marchewki (w całości), dodaj liście laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz 2 płaskie łyżeczki soli i szczyptę pieprzu, a następnie zalej całość wodą i gotuj pod wysokim ciśnieniem 20 min.
Etap 11 /12
Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me cebulę, pietruszkę i niestarte marchewki. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i makaron. Gotuj pod niskim ciśnieniem 10 min.
Etap 12 /12
Po rozszczelnieniu przypraw do smaku solą i/lub pieprzem - według własnego uznania. Przed podaniem posyp zupę na talerzu posiekanymi listkami świeżej pietruszki.