OBIAD U DZIADA - Zupa ryżowa
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 pierś kurczaka (2 połówki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 por (biała część)
1 ćwiartka selera
1 cebula
1 natka świeżej pietruszki
200 g ryżu
1 łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżka oleju rzepakowego
2.5 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Umyj pierś z kurczaka, osusz i pokrój ją na drobną kostkę. Oprósz całość solą, pieprzem, sproszkowaną papryką (słodką) i sproszkowanym czosnkiem, a następnie odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników.
Etap 2 /9
Obierz i umyj marchewki oraz seler i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Etap 3 /9
Obierz i umyj pietruszkę i cebulę.
Etap 4 /9
Obierz i umyj por, a następnie pokrój go w talarki.
Etap 5 /9
Oberwij z natki liście pietruszki i drobno je posiekaj.
Etap 6 /9
Wlej do Cook4Me dwie łyżki oleju. Po podgrzaniu umieść w Cook4Me pokrojoną i przyprawioną pierś kurczaka. Smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu.
Etap 7 /9
Po podsmażeniu piersi kurczaka umieść w Cook4Me startą marchewkę i seler oraz pokrojony por, pietruszkę i cebulę (w całości). Zalej całość wodą, dodaj dwie łyżeczki soli, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 20 min.
Etap 8 /9
Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me pietruszkę oraz cebulę. Wsyp ryż i dodaj posiekane liście natki pietruszki. Gotuj pod niskim ciśnieniem 10 min.
Etap 9 /9
Po rozszczelnieniu przypraw zupę do smaku solą i/lub pieprzem.