OBIAD U DZIADA - Zupa ryżowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według DZIAD

OBIAD U DZIADA - Zupa ryżowa

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1 por (biała część)

  • 1 ćwiartka selera

  • 1 cebula

  • 1 natka świeżej pietruszki

  • 200 g ryżu

  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)

  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 3 łyżeczka soli

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżka oleju rzepakowego

  • 2.5 l wody

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Umyj pierś z kurczaka, osusz i pokrój ją na drobną kostkę. Oprósz całość solą, pieprzem, sproszkowaną papryką (słodką) i sproszkowanym czosnkiem, a następnie odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników.

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 1łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 3łyżeczka soli

Etap 2 /9

Obierz i umyj marchewki oraz seler i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka selera

Etap 3 /9

Obierz i umyj pietruszkę i cebulę.

  • 1 pietruszka
  • 1 cebula

Etap 4 /9

Obierz i umyj por, a następnie pokrój go w talarki.

  • 1 por (biała część)

Etap 5 /9

Oberwij z natki liście pietruszki i drobno je posiekaj.

  • 1 natka świeżej pietruszki

Etap 6 /9

Wlej do Cook4Me dwie łyżki oleju. Po podgrzaniu umieść w Cook4Me pokrojoną i przyprawioną pierś kurczaka. Smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu.

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 1łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 3łyżeczka soli
  • 2łyżka oleju rzepakowego

Etap 7 /9

Po podsmażeniu piersi kurczaka umieść w Cook4Me startą marchewkę i seler oraz pokrojony por, pietruszkę i cebulę (w całości). Zalej całość wodą, dodaj dwie łyżeczki soli, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 20 min.

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 cebula
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 1łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 3łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2łyżka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody

Etap 8 /9

Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me pietruszkę oraz cebulę. Wsyp ryż i dodaj posiekane liście natki pietruszki. Gotuj pod niskim ciśnieniem 10 min.

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 natka świeżej pietruszki
  • 200g ryżu
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 1łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 3łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2łyżka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody

Etap 9 /9

Po rozszczelnieniu przypraw zupę do smaku solą i/lub pieprzem.

  • 1 pierś kurczaka (2 połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • 1 ćwiartka selera
  • 1 natka świeżej pietruszki
  • 200g ryżu
  • 1łyżeczka sproszkowanej papryki (słodkiej)
  • 1łyżeczka sproszkowanego czosnku
  • 1łyżeczka pieprzu
  • 3łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2łyżka oleju rzepakowego
  • 2.5l wody