Pączki
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 40 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
25 cl Mleko 3,2%
150 g Masło
750 g Mąka pszenna
0.5 łyżeczka Cukier wanilinowy
1.5 szczypta Sól
10 g Suszone drożdże
80 g Cukier
1 Jajko
70 cl Olej roślinny
Akcesoria
Hak do wyrabiania ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Podgrzej mleko w rondelku do 30–35 stopni.
25cl Mleko 3,2%
Etap 2 /9
Rozpuść masło na małym ogniu.
150g Masło
Etap 3 /9
Do osobnej miski przesiej mąkę. Zmieszaj ją z cukrem wanilinowym i solą.
750g Mąka pszenna 0.5łyżeczka Cukier wanilinowy 1.5szczypta Sól
Etap 4 /9
Zmiksuj w misie robota mleko, cukier, drożdże i masło. Umieść w ciepłym miejscu na 15–20 minut.
10g Suszone drożdże 80g Cukier
Etap 5 /9
Umieść misę w urządzeniu. Przez otwór w pokrywie dodaj przesianą mąkę i jajko. Naciśnij "Start".
1 Jajko
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 6 /9
Pozostaw ciasto na 20 minut w temperaturze 45 stopni.
Etap 7 /9
Naciśnij "Start".
Hak do wyrabiania ciasta
Etap 8 /9
Uformuj z ciasta pierścienie o średnicy zewnętrznej 10 cm i średnicy wewnętrznej 2,5 cm. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut w temperaturze 45 stopni.
Etap 9 /9
Rozgrzej olej roślinny. Wkładaj na patelnię po kilka pączków i smaż je z obu stron, delikatnie odwracając na drugą stronę. Gotowe pączki przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Powtórz ten krok, aż wypieczesz wszystkie.
70cl Olej roślinny