Pączki - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pączki

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    40 min.

Składniki

8 osób

  • 25 cl Mleko 3,2%

  • 150 g Masło

  • 750 g Mąka pszenna

  • 0.5 łyżeczka Cukier wanilinowy

  • 1.5 szczypta Sól

  • 10 g Suszone drożdże

  • 80 g Cukier

  • 1 Jajko

  • 70 cl Olej roślinny

Akcesoria

  • Hak do wyrabiania ciasta
    Hak do wyrabiania ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Podgrzej mleko w rondelku do 30–35 stopni.

  • 25cl Mleko 3,2%

Etap 2 /9

Rozpuść masło na małym ogniu.

  • 150g Masło

Etap 3 /9

Do osobnej miski przesiej mąkę. Zmieszaj ją z cukrem wanilinowym i solą.

  • 750g Mąka pszenna
  • 0.5łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 1.5szczypta Sól

Etap 4 /9

Zmiksuj w misie robota mleko, cukier, drożdże i masło. Umieść w ciepłym miejscu na 15–20 minut.

  • 10g Suszone drożdże
  • 80g Cukier

Etap 5 /9

Umieść misę w urządzeniu. Przez otwór w pokrywie dodaj przesianą mąkę i jajko. Naciśnij "Start".

  • 1 Jajko
  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 6 /9

Pozostaw ciasto na 20 minut w temperaturze 45 stopni.

Etap 7 /9

Naciśnij "Start".

  • Hak do wyrabiania ciasta

Etap 8 /9

Uformuj z ciasta pierścienie o średnicy zewnętrznej 10 cm i średnicy wewnętrznej 2,5 cm. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut w temperaturze 45 stopni.

Etap 9 /9

Rozgrzej olej roślinny. Wkładaj na patelnię po kilka pączków i smaż je z obu stron, delikatnie odwracając na drugą stronę. Gotowe pączki przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Powtórz ten krok, aż wypieczesz wszystkie.

  • 70cl Olej roślinny