Pałki z kurczaka z pieczonymi ćwiartkami ziemniaka
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
8 Pałki z kurczaka
5 g Papryka
2 łyżeczka Zioła prowansalskie
2 łyżeczka Cukier trzcinowy
Sól, pieprz
10 cl Oliwa z oliwek
8 Ziemniaki
2 łyżeczka Suszona pietruszka
2 łyżeczka Chili w proszku
Akcesoria
Separator Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wysusz pałki z kurczaka papierowym ręcznikiem. Włóż je do dużej miski.
Etap 2 /5
W małej misce wymieszaj 3 g papryki, zioła prowansalskie, brązowy cukier, sól i pieprz. Do miski z kurczakiem wlej 40 ml oliwy i posyp wszystko przyprawami. Mieszaj, aż kurczak będzie całkowicie pokryty.
Etap 3 /5
Umyj ziemniaki i pokrój je na ćwiartki. Włóż je do dużej miski. Wlej 60 ml oliwy z oliwek, wsyp 2 łyżeczki papryki, pietruszkę, chili, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj, aby pokryć ziemniaki przyprawami.
Etap 4 /5
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz tryb FRYTKI w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb PIECZONY KURCZAK. Dodaj najpierw połowę ćwiartek ziemniaka. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, ułóż 4 pałki z kurczaka po jednej stronie przegrody i wznów pieczenie. Po 10 minutach obróć kurczaka i kontynuuj pieczenie.
Etap 5 /5
Po ugotowaniu weź drugą porcję i powtórz kroki.