Duszone pałki z kurczaka z grzybami
- Całkowity czas 58 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Grzyby:
6 Oliwy extra vergine
1 Średnia cebula (biała lub czerwona)
3 Ząbki czosnku
Natki pietruszki
250 g Grzybów świeżych, mrożonych lub suszonych (suszone wcześniej namoczyć min. 20 minut)
Sól i pieprz do smaku
Kurczak:
4 Pałek z kurczaka
4 łyżka Oliwy extra vergine
Świeżego rozmarynu
Płatków chili
Pieprzu
0.5 łyżeczka Słodkiej papryki w proszku
0.5 łyżeczka Suszonego oregano
2 łyżka Mąki pszennej
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i gałązkę rozmarynu. Smaż na niskim ogniu 5–8 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 2 /6
Podnieś temperaturę, dodaj grzyby i smaż 10–15 minut, mieszając.
Etap 3 /6
W misce obtocz pałki w soli, pieprzu, papryce, oregano i mące.
Etap 4 /6
Na drugiej patelni na niskim ogniu rozgrzej oliwę z gałązką rozmarynu i płatkami chili. Gdy poczujesz zapach rozmarynu, dodaj pałki i obsmaż z każdej strony na złotobrązowy kolor.
Etap 5 /6
Przełóż obsmażone pałki na patelnię z grzybami. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 6 /6
Serwuj na gorąco.