Pierś z kaczki po chińsku w sosie barbecue z białym ryżem
- Całkowity czas 12 godz. 45 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 12 godz.
Gotowanie - 35 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 Piersi z kaczki
Aby przyrządzić marynatę:
11 cl Sos ostrygowy
9 cl Sos sojowy
0.5 łyżka Quatre épices
3 łyżka Miód
1 łyżka Czosnek w proszku
Aby przyrządzić sos:
3 łyżka Miód
13 cl Woda
0.5 łyżka Quatre épices
Aby przygotować ryż:
250 g Ryż jaśminowy
25 cl Woda
1 łyżka Oliwa z oliwek
0.5 łyżeczka Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Osusz piersi z kaczki. W małej misce wymieszaj sos ostrygowy, sos sojowy, quatre épices, miód i czosnek w proszku. Włóż pierś z kaczki do sosu, skórą do góry. Przykryj i pozostaw na noc w lodówce.
Etap 2 /8
Przygotuj sos. W małej misce wymieszaj miód, wodę i quatre épices.
Etap 3 /8
W dużej misce umyj ryż kilka razy. Do miarki kuchennej wlej wodę i olej, wsyp sól, a następnie podgrzewaj w mikrofalówce przez 3 minuty. Przesyp ryż do tortownicy, która zmieści się w szufladzie 2 robota kuchennego. Zalej wodą, wymieszaj i przykryj folią aluminiową.
Etap 4 /8
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 20 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Włącz szufladę 2. Wybierz program RĘCZNY, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 35 minut. Połóż ryż na płycie w szufladzie 2.
Etap 5 /8
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 6 /8
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Umieść kaczkę na płycie w szufladzie 1, skórą do góry.
Etap 7 /8
W połowie gotowania polej kaczkę sosem. Wymieszaj ryż. Upewnij się, że ryż całkowicie wchłonął wodę, a w razie potrzeby gotuj jeszcze przez 3 minuty. Upewnij się, że kaczka jest dobrze upieczona, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 8 /8
Pokrój kaczkę na plasterki i natychmiast podawaj z sosem i ryżem.