Pierś z kaczki z marchewkowymi frytkami
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 25 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
Aby przygotować kaczkę:
2 Piersi z kaczki
1 łyżeczka Suszona pietruszka
Aby przyrządzić frytki marchewkowe:
500 g Marchewki
2 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Syrop klonowy
1 łyżeczka Tymianek
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Weź nóż i natnij skórę kaczki. Dopraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Rozgrzej patelnię i smaż każdą stronę piersi przez minutę. Usuń nadmiar tłuszczu.
Etap 2 /7
Obierz marchewki i pokrój je na pałeczki o długości 1 cm. W dużej misce wymieszaj marchewki, olej, syrop klonowy i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /7
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 20 minut. Połóż piersi z kaczki na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program KURCZAK, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 25 minut. Połóż marchewki na płycie w szufladzie 2.
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, a łosoś i fasolka ugotują się w tym samym czasie. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 5 /7
W połowie gotowania obróć kaczkę. W połowie gotowania urządzenie wyemituje dźwięk, a ikona zamiga – wstrząśnij wtedy koszykiem, aby wymieszać marchewki.
Etap 6 /7
Upewnij się, że kaczka i marchewki są dobrze upieczone, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /7
Pokrój piersi z kaczki na plasterki i podawaj ze smażonymi marchewkami i warzywami liściastymi.