Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Burger rybny z frytkami z batatów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    15 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

4 osób

  • 400 g Bataty

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana

  • 3 łyżka Świeży szczypiorek

  • 100 g Liście szpinaku

  • 4 Jajka ugotowane na twardo

  • 4 g Filety z dorsza

  • Sól

  • 3 łyżka Majonez

  • 3 łyżka Śmietana

  • 1 łyżka Zalewa z ogórków konserwowych

  • Pieprz

  • 50 g Mąka pszenna

  • 2 Jajka

  • 50 g Bułka tarta

  • 50 g Bułka tarta panko

  • 4 Pełnoziarniste bułki do burgerów

  • 4 łyżka Ketchup

  • 8 Ogórki konserwowe

  • 4 łyżeczka Kapary w zalewie

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz bataty. Pokrój je w frytki o grubości 5 mm. Pozostaw frytki w zimnej wodzie na 10 minut, a następnie odcedź i osusz je czystym ręcznikiem kuchennym.

  • 400g Bataty

Etap 2 /9

Przełóż frytki do miski. Skrop oliwą z oliwek i obtocz w skrobi ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj.

  • 400g Bataty
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • 1łyżka Skrobia ziemniaczana

Etap 3 /9

Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut, mieszając w połowie czasu.

Etap 4 /9

Umyj i drobno posiekaj szczypiorek. Opłucz i osusz liście szpinaku. Pokrój ugotowane na twardo jajka w plastry. Umyj i osusz filety z ryb. Usuń ości, jeśli to konieczne, i lekko posól.

  • 3łyżka Świeży szczypiorek
  • 100g Liście szpinaku
  • 4 Jajka ugotowane na twardo
  • 4g Filety z dorsza
  • Sól

Etap 5 /9

Wymieszaj majonez, śmietanę, szczypiorek i zalewę z ogórków aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj szpinak do mieszanki.

  • 3łyżka Świeży szczypiorek
  • 100g Liście szpinaku
  • Sól
  • 3łyżka Majonez
  • 3łyżka Śmietana
  • 1łyżka Zalewa z ogórków konserwowych
  • Pieprz

Etap 6 /9

Przygotuj 3 płytkie miseczki. Dodaj mąkę do pierwszej. Roztrzep jajka w drugiej. Dodaj bułkę tartą do trzeciej. Obtocz filety rybne kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

  • 4g Filety z dorsza
  • 50g Mąka pszenna
  • 2 Jajka
  • 50g Bułka tarta
  • 50g Bułka tarta panko

Etap 7 /9

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik ciepła Thermo-Signal stanie się zupełnie czerwony. Wlej pozostałą oliwę. Smaż panierowane filety rybne po obu stronach przez 10–15 minut.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek

Etap 8 /9

Przekrój bułki do burgerów na pół i podpiecz. Posmaruj 1 łyżką ketchupu dolną część każdej bułki. Dodaj szpinak, 2 plastry ogórków konserwowych, 1 filet z ryby, 1 łyżkę kaparów i plastry jajka. Posmaruj sosem majonezowym górną część bułki i połóż ją na wierzchu.

  • 4 Pełnoziarniste bułki do burgerów
  • 4łyżka Ketchup
  • 8 Ogórki konserwowe
  • 4łyżeczka Kapary w zalewie

Etap 9 /9

Podawaj burgera z frytkami i resztą sosu.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
48 min.

Hamburger z frytkami z batatów

ratings.NaN

Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Hamburger z frytkami z batatów
Tefal
Tefal
55 min.

Kurczak z frytkami z batatów

ratings.NaN

Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Kurczak z frytkami z batatów
Tefal
Tefal
1 godz. 5 min.

Pierś z kaczki z frytkami z batatów

ratings.NaN

Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Pierś z kaczki z frytkami z batatów
Tefal
Tefal
1 godz. 5 min.

Frytki z batatów

ratings.2.5

5 Recenzje

Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Frytki z batatów
Tefal
Tefal
1 godz. 50 min.

Kurczak z batatowymi frytkami

ratings.NaN

Burger rybny z frytkami z batatów - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Kurczak z batatowymi frytkami