Piersi z kaczki z miodem, rozmarynem i marchewką - przepisy EASY FRY OVEN & GRILL 9 in 1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Piersi z kaczki z miodem, rozmarynem i marchewką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 48 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    33 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 2 Duże piersi z kaczki

  • 6 g Płynny miód

  • 2 gałązka Rozmaryn

  • 1 kg Marchewki

  • 2 łyżka Olej z pestek winogron

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Taca ociekowa
    Taca ociekowa
  • Koszyk do smażenia
    Koszyk do smażenia
  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Natnij skórę na piersiach z kaczki. Pokrój każdą pierś na 3 równe kawałki. Posmaruj połową miodu, potrzyj posiekanymi liśćmi z gałązki rozmarynu i solą. Połóż na talerzu i włóż do lodówki.

Etap 2 /4

Obierz marchewki. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki, a następnie potnij na plasterki o grubości 5 cm. Włóż do miski i wymieszaj z olejem, pozostałym miodem, rozmarynem, solą i pieprzem. Wsyp je do koszyka do frytek w Easy Fry Oven & Grill i umieść koszyk na środkowej półce. Pod spód wsuń tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C. Wymieszaj podczas pieczenia.

Etap 3 /4

Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, jeszcze raz wymieszaj marchewki i wsuń płytę grillową na górną półkę. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL i piecz przez 23 minuty w temperaturze 200°C. Po 15-minutowym nagrzewaniu połóż kawałki piersi z kaczki na gorącej płycie grillowej skórą do góry. Zamknij drzwiczki, aby wznowić pieczenie. Po 4 minutach obróć piersi z kaczki i zamknij drzwiczki ponownie, aby zakończyć program.

Etap 4 /4

Podawaj z marchewkami i przysmażanymi ziemniakami.