Placek dyniowy z syropem klonowym
Tefal
Przepis według Tefal

Placek dyniowy z syropem klonowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    50 min.
  • Studzenie
    30 min.

Składniki

2 osób

  • 80 g mąka

  • 1 szczypta cukier trzcinowy

  • 56 g masło, dobrze schłodzone

  • 60 ml woda z lodem

  • 212 g przecier z dyni w puszce (lub świeży)

  • 1 duże jajko

  • 75 g syrop klonowy

  • 60 ml mleko pełnotłuste

  • 0.5 łyżeczka ekstrakt waniliowy

  • 0.75 łyżeczka mielony cynamon

  • 1 szczypta mielony imbir

  • 1 szczypta mielona gałka muszkatołowa

  • 1 szczypta mielone goździki

  • Bita śmietana

  • Lody waniliowe

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Aby przyrządzić ciasto: Wsyp mąkę, cukier trzcinowy i sól do blendera.

  • 80g mąka
  • 1szczypta cukier trzcinowy
  • Sól

Etap 2 /11

Ustaw wskazany program na jedną minutę i uruchom go.

Etap 3 /11

Potnij masło w kostkę i dodaj do blendera wypełnionego wodą z lodem.

  • 56g masło, dobrze schłodzone
  • 60ml woda z lodem

Etap 4 /11

Naciśnij i przytrzymaj przycisk „Pulse” przez kilka sekund.

Etap 5 /11

Przełóż ciasto na powierzchnię posypaną mąką i uformuj gruby dysk. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Etap 6 /11

Nagrzej piekarnik do 180°C.

Etap 7 /11

Wyjmij ciasto z lodówki i zdejmij folię spożywczą. Na powierzchni posypanej mąką wałkuj ciasto wałkiem, aż uzyskasz grubość ok. 0,3 cm. Delikatnie przełóż ciasto do formy, a w razie potrzeby zbierz nadmiar.

Etap 8 /11

Aby przyrządzić placek: Do blendera dodaj przecier z dyni, jajko lub jajka, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i wszystkie przyprawy.

  • 212g przecier z dyni w puszce (lub świeży)
  • 1 duże jajko
  • 75g syrop klonowy
  • 60ml mleko pełnotłuste
  • 0.5łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 0.75łyżeczka mielony cynamon
  • 1szczypta mielony imbir
  • 1szczypta mielona gałka muszkatołowa
  • 1szczypta mielone goździki

Etap 9 /11

Ustaw wskazany program na 3 minuty i uruchom go.

Etap 10 /11

Przełóż wszystko do foremki do ciastek i piecz przez 45–50 minut, aż ciasto nie będzie się poruszać w środku.

Etap 11 /11

Odstaw na bok do ostygnięcia i podawaj z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

  • Bita śmietana
  • Lody waniliowe