Polędwiczka wieprzowa po włosku
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Polędwiczka wieprzowa po włosku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

9 sztuki

  • 1 Polędwiczka wieprzowa

  • 9 Szynka crudo

  • Doniczka szałwii

  • Sól i pieprz do smaku

  • Sok z połowy cytryny

  • 40 g Oliwy

  • 50 g Parmezanu (opcjonalnie)

Czas przygotowania

Etap 1 /3

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i pokrój pod skosem na dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster roztłucz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli (nie za dużo, ponieważ szynka jest słona). Na każdym plasterku ułóż listki szałwii. Rozłóż plastry szynki crudo i na brzeg każdego z nich ułóż medalion z polędwiczki, który przykryj szynką – składając na pół.

Etap 2 /3

Ustaw temperaturę 240°C na OptiGrill. Po usłyszeniu komunikatu dźwiękowego, że OptiGrill jest rozgrzany, ułóż medaliony na płycie i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Grilluj przez 6 minut.

Etap 3 /3

Gotowe kotleciki przełóż na talerz i polej powstałym sosem z rynienki ociekowej. Podawaj z tartym parmezanem i kawałkiem limonki.