Polędwiczka wieprzowa po włosku
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
9 sztuki
1 Polędwiczka wieprzowa
9 Szynka crudo
Doniczka szałwii
Sól i pieprz do smaku
Sok z połowy cytryny
40 g Oliwy
50 g Parmezanu (opcjonalnie)
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i pokrój pod skosem na dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster roztłucz lekko dłonią i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli (nie za dużo, ponieważ szynka jest słona). Na każdym plasterku ułóż listki szałwii. Rozłóż plastry szynki crudo i na brzeg każdego z nich ułóż medalion z polędwiczki, który przykryj szynką – składając na pół.
Etap 2 /3
Ustaw temperaturę 240°C na OptiGrill. Po usłyszeniu komunikatu dźwiękowego, że OptiGrill jest rozgrzany, ułóż medaliony na płycie i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny. Grilluj przez 6 minut.
Etap 3 /3
Gotowe kotleciki przełóż na talerz i polej powstałym sosem z rynienki ociekowej. Podawaj z tartym parmezanem i kawałkiem limonki.