Pomidory faszerowane po prowansalsku - przepisy Kitchen Coach | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Pomidory faszerowane po prowansalsku

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    1 godz. 30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 8 unit Pomidory

  • 4 g Sól

  • 4 g Pieprz

  • 120 g Chleb

  • 120 g Mleko

  • 2 szczypta Chili

  • 70 g Pierś bez kości

  • 280 g Płaski stek

  • 210 g Polędwiczki wieprzowe

  • 2 unit Cebula

  • 4 unit Ząbki czosnku

  • 10 g Świeża pietruszka

  • 10 g Zioła prowansalskie

  • 4 g Sól

  • 4 g pieprz

  • 4 unit Pomidory

  • 4 g Zioła prowansalskie

  • 40 g Oliwa z oliwek

Akcesoria

  • Maszynka do mięsa
    Maszynka do mięsa
  • Przystawka do przecierów
    Przystawka do przecierów

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Umyj pomidory, odetnij górę i wydrąż miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Zostaw miąższ i sok. Wydrążone pomidory lekko dopraw solą i pieprzem. Ułóż w dużym naczyniu żaroodpornym. Odłóż na bok.

  • 8unit Pomidory
  • 4g Sól
  • 4g Pieprz

Etap 2 /11

Pokrój chleb na małe kawałki i namocz je w misce z mlekiem i chili.

  • 120g Chleb
  • 120g Mleko
  • 2szczypta Chili

Etap 3 /11

Pierś pokrój na małe kawałki i odstaw.

  • 70g Pierś bez kości

Etap 4 /11

Pokrój mięso na kawałki, które zmieszczą się w otworze maszynki do mielenia mięsa. Usuń ścięgna i włókniste części. Załóż średnie ostrze i podłącz maszynkę do urządzenia. Naciśnij "Start". Zmielone mięso włóż do lodówki.

  • 280g Płaski stek
  • 210g Polędwiczki wieprzowe
  • Maszynka do mięsa

Etap 5 /11

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodaj pokrojone mięso. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, często mieszając. Po podsmażeniu dodaj posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i zioła prowansalskie.

  • 2unit Cebula
  • 4unit Ząbki czosnku
  • 10g Świeża pietruszka
  • 10g Zioła prowansalskie

Etap 6 /11

Dopraw. Pozostaw do ostygnięcia.

  • 4g Sól
  • 4g pieprz

Etap 7 /11

Podłącz wyciskarkę do coulis do urządzenia i przepuść przez nią odłożony miąższ i pomidory pokrojone na małe kawałki.

  • 4unit Pomidory
  • Przystawka do przecierów

Etap 8 /11

Tak przygotowaną passatę przelej do rondelka. Dopraw i dodaj zioła prowansalskie. Sos zostaw na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania.

  • 4g Zioła prowansalskie

Etap 9 /11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 10 /11

Wypełnij farszem każdy z wydrążonych pomidorów. Przykryj wcześniej odciętą górą. Każdy z pomidorów skrop odrobiną oliwy z oliwek. Przypraw solą. Piecz 25-30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

  • 40g Oliwa z oliwek

Etap 11 /11

Pomidory podawaj z passatą. Możesz podać ze świeżym tagliatelle lub ryżem.