Pudding czekoladowy
- Całkowity czas 40 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
230 g Gorzka czekolada do gotowania
30 cl Pełnotłusta śmietana
2 Jajka
2 Żółtka
30 cl Mleko
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Posiekaj czekoladę, a następnie przesyp ją do miski.
Etap 2 /5
Do małego rondla wlej śmietanę i zagotuj (ok. 5 minut). Polej czekoladę wrzącą śmietaną, poczekaj 30 sekund, a następnie mieszaj szpatułką aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj całe jajka, a następnie żółtka, ostrożnie mieszając. Na koniec wlej mleko.
Etap 3 /5
Wlej wszystko do 8 małych szklanych słoików, zamknij wieczka lub nałóż folię spożywczą. Pod spód naczynia włóż ściereczkę do naczyń i umieść na nim słoiki.
Etap 4 /5
Wlej wodę do zbiornika. Włóż standardową tacę do miski i umieść na niej naczynie. Ustaw tryb GOTOWANIE NA PARZE i gotuj przez 25 minut.
Etap 5 /5
Po ugotowaniu wyjmij naczynie i pozostaw czekoladowe pucharki do ostygnięcia. Następnie włóż je do lodówki na kilka godzin.