Risotto Por i Bekon
Przepis według Metelll

Risotto Por i Bekon

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 35 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

6 grams

  • 1.5 łyżka Oliwa z oliwek

  • 300 g Posiekanej cebuli

  • 200 g Por

  • 200 g Kosteczki wedzonego boczku

  • 450 g Ryz Arborio

  • 1.1 l Bulion

  • 100 g Mrozony groszek

  • 40 g Starty parmezan

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Przygotuj skladniki

  • 1.5łyżka Oliwa z oliwek
  • 300g Posiekanej cebuli
  • 200g Por
  • 200g Kosteczki wedzonego boczku
  • 450g Ryz Arborio
  • 1.1l Bulion
  • 100g Mrozony groszek
  • 40g Starty parmezan

Etap 2 /7

Posiekaj cebule

  • 300g Posiekanej cebuli

Etap 3 /7

Pokroj por w cienkie paski

  • 200g Por

Etap 4 /7

Dodaj oliwe. Dodaj cebule i boczek i smaz przez 2-3 minuty. Dodaj pora i smaz przez kolejna minute. Dodaj ryz. Wymieszaj

  • 1.5łyżka Oliwa z oliwek
  • 300g Posiekanej cebuli
  • 200g Por
  • 200g Kosteczki wedzonego boczku
  • 450g Ryz Arborio

Etap 5 /7

Dodaj bulion i groszek. Dobrze wymieszaj

  • 1.1l Bulion
  • 100g Mrozony groszek

Etap 6 /7

Gotowanie pod cisnieniem

Etap 7 /7

Dodaj starty parmezan, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku

  • 40g Starty parmezan