Rolada Wieprzowa - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Kulinarne Co Nieco - blog kulinarny

Rolada Wieprzowa

Review 4 stars (average)

4/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 35 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 sztuki

  • 1 kg Schabu bez kości

  • 200 g Białej cebuli ( 3 sztuki)

  • 300 g Wędzonego boczku w kostkach

  • 400 g Wędzonego, surowego boczku w plastrach

  • 100 g Cienkich kabanosów wieprzowych

  • 200 g Ogórków kiszonych (4 sztuki)

  • 1500 ml Bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 180 g Musztardy

  • 3 łyżeczka Suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Pieprzu

  • 1 łyżeczka Słodkiej papryki w proszku

  • 0.5 łyżeczka Ostrej papryki w proszku

  • 4 łyżka Mąki pszennej

  • 150 ml Zimnej wody

  • 2 łyżka Klarowanego masła

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok 3 cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie i duże płaty. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kabanosy pokroić na równe kawałki o długości ok 7 - 8 cm. Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE PODŚMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek w kostkach na rumiany kolor. Do wytopionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebule i dusić aż cebulka nabierze lekko złotego koloru.

  • 200g Białej cebuli ( 3 sztuki)
  • 300g Wędzonego boczku w kostkach

Etap 2 /5

Na płacie mięsa ułożyć plastry wędzonego, surowego boczku a następnie rozsmarować na nich cienką warstwę musztardy. Na boczku wyłożyć porcję podsmażonej cebulki z boczkiem (wzdłuż dłuższego boku tylko w środkowej części). Następnie ułożyć kawałki kabanosów i pokrojone w plastry ogórki. Całość najpierw zamknąć płatem mięsa z obu boków a następnie zwinąć w ciasny rulon i zawiązać roladę bawełnianym sznurkiem lub nicią.

  • 1kg Schabu bez kości
  • 400g Wędzonego, surowego boczku w plastrach
  • 100g Cienkich kabanosów wieprzowych
  • 200g Ogórków kiszonych (4 sztuki)
  • 180g Musztardy

Etap 3 /5

Misę umyć i osuszyć a następnie ponownie uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i podsmażyć rolady ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.

  • 2łyżka Klarowanego masła

Etap 4 /5

Rolady zalać bulionem. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 35 min.

  • 1500ml Bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3łyżeczka Suszonego majeranku
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Pieprzu
  • 1łyżeczka Słodkiej papryki w proszku
  • 0.5łyżeczka Ostrej papryki w proszku

Etap 5 /5

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Do kubeczka lub szklanki nalać ok 150 ml zimnej wody i wymieszać w niej dokładnie mąkę (aby nie powstały grudki). W urządzeniu ustawić program PODGRZEWANIE i energicznie mieszając wlewać mieszankę mąki z wodą do sosu. Podgrzewać całość przez ok 3 min aż sos zgęstnieje. Rolady podawać na ciepło polane obficie sosem z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub warzywami. Smacznego.

  • 4łyżka Mąki pszennej
  • 150ml Zimnej wody