Słodko-kwaśne nuggetsy z kalafiora
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
120 g Mąka
100 g Bułka tarta panko
4 Duże jajka
Sól, pieprz
1 Kalafior
2 łyżka Olej sezamowy
4 goździk Posiekany czosnek
2 łyżeczka Posiekany imbir
24 cl Bulion warzywny
12 cl Sos sojowy
12 cl Ocet ryżowy
100 g Cukier trzcinowy
60 g Sos pomidorowy
30 g Mąka kukurydziana rozpuszczona w 60 ml wody
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Weź 3 miski. Wysp mąkę do pierwszej miski, bułkę tartą do drugiej, a jajka do trzeciej. Ubij w jajka widelcem. Dopraw bułkę tartą solą i pieprzem. Pokrój kalafiora na takie same różyczki, aby upiekły się równomiernie.
Etap 2 /5
Zanurzaj różyczki w misce z mąką, następnie w misce z jajkami, a na koniec w misce z bułką tartą.
Etap 3 /5
Włóż płytę grillową do urządzenia. Wyłóż płytę grillową papierem do pieczenia. Przełóż jedną trzecią różyczek na płytę grillową. Ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i piecz przez 15 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu weź drugą porcję i powtórz kroki, a następnie zrób to samo z trzecią porcją.
Etap 4 /5
Podczas pieczenia nuggetsów przyrządź sos słodko-kwaśny. Do rondla wlej olej sezamowy, wrzuć czosnek i imbir i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty. Następnie dodaj bulion warzywny, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i sos pomidorowy. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu. Nie przerywając mieszania wsyp mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w małej ilości wody. Mieszaj dalej, nie zdejmując z ognia. Zdejmij z ognia dopiero wtedy, gdy sos zgęstnieje.
Etap 5 /5
Ostrożnie posmaruj sosem kalafiorowe nuggestsy – pokryj je całkowicie.