Sałatka z batatów
- Całkowity czas 50 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
*SKŁADNIKI NADZIENIA:
1.2 kg *Batat
3 łyżka *Oliwa z oliwek
2 łyżka *Syrop klonowy
*Sól, pieprz
400 g *Jarmuż
2 *Jabłko
45 g *Orzech prażony
45 g *Żurawina
100 g *Ser kozi
*SKŁADNIKI SOSU:
6 *Ocet jabłkowy
3 łyżka *Syrop klonowy
2 łyżka *Musztarda
2 *Czosnek
40 ml *Oliwa z oliwek
*Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj i obierz bataty. Pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj kostki, oliwę z oliwek i sos klonowy. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /4
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść 750 g batatów na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść 450 g batatów na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.
Etap 3 /4
Przygotuj sos sałatkowy. W naczyniu z dziobkiem wymieszaj ocet jabłkowy, sos klonowy, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek. Posiekaj jarmuż. Umyj jabłka, usuń nasiona i pokrój miąższ na plasterki.
Etap 4 /4
W dużej misce wymieszaj jarmuż z plasterkami jabłek, orzechami pekan, żurawiną i serem. Wlej sos winegret i wymieszaj wszystko. Dodaj bataty do sałatki i podawaj z grillowanymi żeberkami albo innymi daniami.