Sałatka z batatów - przepisy Dual EasyFry&Grill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Sałatka z batatów

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • *SKŁADNIKI NADZIENIA:

  • 1.2 kg *Batat

  • 3 łyżka *Oliwa z oliwek

  • 2 łyżka *Syrop klonowy

  • *Sól, pieprz

  • 400 g *Jarmuż

  • 2 *Jabłko

  • 45 g *Orzech prażony

  • 45 g *Żurawina

  • 100 g *Ser kozi

  • *SKŁADNIKI SOSU:

  • 6 *Ocet jabłkowy

  • 3 łyżka *Syrop klonowy

  • 2 łyżka *Musztarda

  • 2 *Czosnek

  • 40 ml *Oliwa z oliwek

  • *Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Umyj i obierz bataty. Pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj kostki, oliwę z oliwek i sos klonowy. Dopraw solą i pieprzem.

Etap 2 /4

Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść 750 g batatów na płycie w szufladzie 1. Włącz szufladę 2. Wybierz program FRYTKI, ustaw temperaturę na 180°C, a czas gotowania na 30 minut. Umieść 450 g batatów na płycie w szufladzie 2. Naciśnij START, aby rozpocząć gotowanie składników w obu szufladach.

Etap 3 /4

Przygotuj sos sałatkowy. W naczyniu z dziobkiem wymieszaj ocet jabłkowy, sos klonowy, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek. Posiekaj jarmuż. Umyj jabłka, usuń nasiona i pokrój miąższ na plasterki.

Etap 4 /4

W dużej misce wymieszaj jarmuż z plasterkami jabłek, orzechami pekan, żurawiną i serem. Wlej sos winegret i wymieszaj wszystko. Dodaj bataty do sałatki i podawaj z grillowanymi żeberkami albo innymi daniami.