Sajgonki warzywne z pikantnym sosem orzechowym
Tefal
Przepis według Tefal

Sajgonki warzywne z pikantnym sosem orzechowym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 80 g Limonka

  • 20 g Czosnek

  • 35 g Świeży imbir

  • 120 g Masło orzechowe

  • 90 g Sos sojowy

  • 30 g Olej sezamowy

  • 1 szczypta Chili

  • 16 g Syrop z agawy

  • 10 g Woda

  • 70 g Makaron ryżowy suchy vermicelli

  • 200 g Wędzone tofu

  • 280 g Ogórki

  • 90 g Marchew

  • 110 g Żółta papryka

  • 110 g Czerwone papryki

  • 220 g Czerwona kapusta

  • 120 g Awokado

  • 30 g Liście szpinaku baby

  • 16 liść Papier ryżowy

Czas przygotowania

Etap 1 /16

Przekrój limonkę na pół i ostrożnie wyciśnij sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Naciśnij "Start".

  • 80g Limonka

Etap 2 /16

Obierz czosnek i imbir. Pokrój je w kostkę i umieść w misce rozdrabniacza. Dodaj masło orzechowe i sos sojowy, wciśnij "Start".

  • 20g Czosnek
  • 35g Świeży imbir
  • 120g Masło orzechowe
  • 90g Sos sojowy

Etap 3 /16

Zbierz pozostałości masy z brzegów misy za pomocą szpatułki. Dodaj olej sezamowy, chili w proszku, syrop z agawy i sok z limonki. Zostaw nieco soku z limonki do awokado. Naciśnij "Start".

  • 30g Olej sezamowy
  • 1szczypta Chili
  • 16g Syrop z agawy

Etap 4 /16

Przelej sos do małej kokilki. Jeśli jest zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody wedle uznania.

  • 10g Woda

Etap 5 /16

W garnku na dużym ogniu doprowadź osoloną wodą do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i dodaj makaron vermicelli. Gotuj przez chwilę, aż będzie przezroczysty. Odsącz na sicie.

  • 70g Makaron ryżowy suchy vermicelli

Etap 6 /16

Pokrój tofu na duże kawałki, po jednym na każdą sajgonkę. Odłóż na bok.

  • 200g Wędzone tofu

Etap 7 /16

Umyj, a następnie obierz ogórek i marchewkę. Odłóż połowę ogórka do dekoracji. Umyj papryki i usuń pestki. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę.

  • 280g Ogórki
  • 90g Marchew
  • 110g Żółta papryka
  • 110g Czerwone papryki

Etap 8 /16

Pokrój pozostałego ogórka na plasterki za pomocą krajalnicy do warzyw i tarczy do cienkich plasterków. Naciśnij "Start".

Etap 9 /16

Rozdrobnij czerwoną kapustę za pomocą krajalnicy do warzyw i tarczy do grubych plasterków. Naciśnij "Start".

  • 220g Czerwona kapusta

Etap 10 /16

Obierz awokado i usuń pestkę. Pokrój w cienkie paski i pokrop pozostałym sokiem z limonki.

  • 120g Awokado

Etap 11 /16

Umyj i osusz liście szpinaku.

  • 30g Liście szpinaku baby

Etap 12 /16

Przygotuj duży talerz z ciepłą wodą i czystą, suchą ściereczką.

Etap 13 /16

Namocz arkusz papieru ryżowego w wodzie przez nie więcej niż 20 do 30 sekund. Wyjmij i delikatnie rozłóż na płasko na czystej ściereczce. Uważaj, aby nie moczyć arkuszy papieru ryżowego zbyt długo, będą wówczas lepkie i trudne do zwinięcia.

  • 16liść Papier ryżowy

Etap 14 /16

Na środku arkusza papieru ryżowego połóż kilka liści szpinaku, czerwoną kapustę, plastry awokado, makaron ryżowy, marchewkę, ogórka, paprykę i tofu.

Etap 15 /16

Chwyć dolną część papieru ryżowego i zawiń w nią ciasno składniki. Następnie złóż lewą i prawą stronę. Zroluj raz otwartą stroną do siebie. Dodaj dekoracyjne plasterki ogórka lub awokado na wierzch papieru ryżowego. Zroluj ponownie, aby zamknąć sajgonki. Do dekoracji można również użyć ziaren sezamu lub pokruszonych orzeszków ziemnych.

Etap 16 /16

Postępuj podobnie w przypadku każdej kolejnej sajgonki. Podawaj z pikantnym sosem orzechowym.