Chińskie noodle z warzywami i sosem orzechowym
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Makaron ryżowy
250 g Marchewki
200 g Cukinie
80 g Cebula dymka
12 Gotowane krewetki
1 łyżka Olej do smażenia
9 cl Sos sojowy
2 łyżka Sos rybny (nuoc mam)
2 łyżka Woda
Sól, pieprz
2 łyżka Masło orzechowe
1 Limonka
70 g Orzeszki ziemne
Akcesoria
Rondel Wok
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zagotuj osoloną wodę w rondlu. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Etap 2 /6
Obierz marchew. Za pomocą obieraczki lub krajalnicy pokrój ją w cienkie paski. Umyj cukinię i pokrój ją wzdłuż na pół, a następnie na paski o długości 5 cm. Umyj i posiekaj cebulę dymkę. Zieloną część drobno posiekaj. Obierz krewetki.
Etap 3 /6
Rozgrzej wok i poczekaj, aż Thermal-Signal będzie całkowicie czerwony. Dodaj olej i smaż cebulę, marchew i cukinię przez 10 minut.
Etap 4 /6
Dodaj krewetki, makaron, dwie trzecie sosu sojowego, sos rybny i wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połącz wszystkie składniki. Gotuj przez 5 minut.
Etap 5 /6
W międzyczasie wymieszaj masło orzechowe, sok z limonki i resztę sosu sojowego w małej misce. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.
Etap 6 /6
Podawaj z zieloną częścią cebuli dymki i 1 łyżką sosu orzechowego. Posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.