Schab w sosie własnym wg Kiszki - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Schab w sosie własnym wg Kiszki

Review 5 stars (average)

5/5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 600 g Schabu wieprzowego

  • 350 ml Wody

  • 1 Cebula (170 g)

  • 3 Ząbki czosnku

  • 2 łyżka Śmietany 30%

  • 0.5 łyżeczka Soli + do oprószenia mięsa

  • 2 szczypta Tymianku

  • 5 Kulek ziela angielskiego

  • 5 Kulek czarnego pieprzu

  • 2 Liście laurowe

  • 0.75 łyżeczka Słodkiej papryki

  • 1.5 łyżka Mąki pszennej

  • 1 łyżka Smalcu

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki. Jeśli posiadasz mięso w jednym kawałku – potnij je na porcje. Kotlety delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Uważaj, żeby nie porozrywać schabu. Oprósz odrobiną soli z obu stron i odstaw na chwilę. Na tym etapie nie używaj dużo soli. Cebulę potnij w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Etap 2 /5

Dodaj do Cook4me odrobinę smalcu i zacznij podsmażać kotlety. Rób to po dwie sztuki na jeden raz. Smażenie każdej partii potrwa około 3 minuty. Mięso powinno być zrumienione przynajmniej z jednej strony. Nie wkładaj do urządzenia więcej mięsa jednocześnie, ponieważ „puści” ono zbyt dużo soków i zacznie się gotować zamiast smażyć. Do każdej kolejnej partii dokładaj odrobinę smalcu. Całość usmażonego schabu przełóż na talerz.

  • 600g Schabu wieprzowego
  • 1łyżka Smalcu

Etap 3 /5

Nie myj garnka. Jeśli przywarło odrobinę mięsa – nic się nie przejmuj. Wszystko pozostaw tak jak jest. Wrzuć cebulę. Podsmażaj chwilę często mieszając. W trzeciej minucie dodaj czosnek. Na minutę przed końcem dodaj do garnka mięso razem ze wszystkimi sokami i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko delikatnie i chwilę podsmażaj.

  • 1 Cebula (170 g)
  • 3 Ząbki czosnku
  • 1.5łyżka Mąki pszennej

Etap 4 /5

Do urządzenia dodaj zimną wodę i wszystko przemieszaj. Teraz czas na przyprawy. Wsyp: 1/2 łyżeczki soli, 2 szczypty tymianku, 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego, 2 liście laurowe i 3/4 łyżeczki słodkiej papryki. Zamknij urządzenie i przejdź w tryb gotowania pod ciśnieniem.

  • 350ml Wody
  • 0.5łyżeczka Soli + do oprószenia mięsa
  • 2szczypta Tymianku
  • 5 Kulek ziela angielskiego
  • 5 Kulek czarnego pieprzu
  • 2 Liście laurowe
  • 0.75łyżeczka Słodkiej papryki

Etap 5 /5

Podnieś pokrywę. Dodaj śmietanę i delikatnie zamieszaj. Uważaj, bo mięso jest kruche i może się rozpadać. Jeśli sos jest zbyt gęsty – możesz dodać odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadki – rozrób w kilku łyżkach zimnej wody 1/2 łyżeczki mąki i dodaj do środka. Przejdź w tryb mocnego duszenia i od momentu bulgotania gotuj maksymalnie 30 sekund. Spróbuj sos i ewentualnie dopraw jeszcze wg uznania. Gotowe. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami. Idealnie pasuje ogórek kwaszony.

  • 2łyżka Śmietany 30%