Sernik mascarpone z konfiturą wiśniową
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
150 g herbatników maślanych
50 g bardzo miękkiego masła
500 g mascarpone waniliowego z białą czekoladą
100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
3 jajka
30 g erytrylolu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżka konfitury wiśniowej
500 ml wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Spód i boki tortownicy o śr. 18cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować lub rozgnieść tłuczkiem na piasek i dobrze wymieszać z miękkim masłem. Tak powstałym piaskiem herbatnikowym równomiernie wykładamy dno tortownicy, delikatnie zachodząc na boki.
Etap 2 /5
Do miski przekładamy serek mascarpone, jajka, jogurt grecki, erytrytol i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko razem krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelewamy na herbatnikowy spód.
Etap 3 /5
Do garnka Cook4me wlewamy 500ml wody, wkładamy koszyczek do gotowania na parze. Następnie w koszyczku umieszczamy tortownicę z masą serową. Zamykamy pokrywę i uruchamiamy program "gotowanie pod wysokim ciśnieniem", czas ustawiamy na 35 minut.
Etap 4 /5
Po dekompresji urządzenia, tortownicę wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadmiar wody, która skropliła się na wierzchu sernika odsączamy papierowym ręcznikiem.
Etap 5 /5
Gdy sernik jest już wystudzony, wierzch smarujemy konfiturą wiśniową. Następnie chłodzimy przez co najmniej kilka godzin w lodówce.