Smażona ryba z frytkami
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
SKŁADNIKI RYBY:
120 g Mąka
80 g Mąka kukurydziana
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Cebula w proszku
0.5 łyżeczka Soda oczyszczona
Sól, pieprz
100 ml Piwo
4 filet Dorsz
3 łyżka Neutralny olej
SKŁADNIKI PRZYSTAWKI:
800 g Frytki
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Weź ręcznik kuchenny i osusz rybę. W głębokim naczyniu wymieszaj pierwszą połowę mąki z mąkę kukurydzianą. W drugim głębokim naczyniu wymieszaj drugą połowę mąki, czosnek i cebulę w proszku, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i piwo. Zanurz każdy kawałek dorsza w mieszance mącznej, a następnie w cieście piwnym. Na koniec ponownie zanurz każdy kawałek w mące. Posmaruj olejem lub użyj sprayu.
Etap 2 /7
Aktywacja miski 1. Połóż rybę na talerzu.
Etap 3 /7
Aktywuj 2 miskę. Połóż frytki na talerzu
Etap 4 /7
Naciśnij SYNC, aby oba urządzenia zakończyły gotowanie w tym samym czasie. Naciśnij START, aby ustawić oba tryby gotowania.
Etap 5 /7
Mieszaj frytki co 10 minut.
Etap 6 /7
W połowie pieczenia obróć rybę na drugą stronę.
Etap 7 /7
Podawaj rybę z frytkami i puree miętowo-groszkowym. Podawaj z kilkoma kawałkami cytryny i sosem tatarskim.