Smażona ryba z frytkami
- Całkowity czas 23 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
60 g Mąka
40 g Bułka tarta
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Cebula w proszku
0.5 łyżka Soda oczyszczona
Sól i pieprz
5 cl Piwo
2 Filety z dorsza, 90 g każdy
1.5 łyżka Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Osusz rybę ręcznikiem kuchennym. Umieść połowę mąki i bułki tartej w dwóch płytkich naczyniach. W pojemniku wymieszaj drugą połowę mąki, czosnek i cebulę w proszku, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i piwo. Zanurz każdą rybę w mące, następnie w cieście piwnym, a na koniec w bułce tartej. Posmaruj olejem lub użyj sprayu.
Etap 2 /4
Umieść dorsza w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 3 /4
W połowie pieczenia obróć rybę.
Etap 4 /4
Podawaj z frytkami, purée z miętowego groszku, kilkoma kawałkami cytryny i sosem tatarskim.