Szarlotka - przepisy Kitchen Machines Touch | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szarlotka

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 3 godz. 5 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

6 osób

  • 4 Zielone jabłka

  • 3 g Cynamon

  • 1 cl Sok z cytryny

  • 180 g Mąka pszenna

  • 9 g Proszek do pieczenia

  • 25 g Masło

  • 5 Jajka

  • 135 g Cukier

  • 9 g Cukier waniliowy

Akcesoria

  • Trzepaczka flex
    Trzepaczka flex
  • Ubijaczka
    Ubijaczka

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

Etap 2 /9

Jabłka obierz ze skórki i usuń środkową część z nasionami. Pokrój je w kostkę i włóż do miski. Jabłka skrop sokiem z cytryny i dopraw cynamonem.

  • 4 Zielone jabłka
  • 3g Cynamon
  • 1cl Sok z cytryny

Etap 3 /9

Przesiej mąkę przez sito do osobnej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

  • 180g Mąka pszenna
  • 9g Proszek do pieczenia

Etap 4 /9

Formę do pieczenia posmaruj masłem za pomocą silikonowego pędzelka.

  • 25g Masło

Etap 5 /9

W misie urządzenia umieść jajka, cukier i cukier waniliowy. Naciśnij "Start".

  • 5 Jajka
  • 135g Cukier
  • 9g Cukier waniliowy
  • Trzepaczka flex

Etap 6 /9

Do poprzedniej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Naciśnij "Start".

  • 180g Mąka pszenna
  • 9g Proszek do pieczenia
  • Ubijaczka

Etap 7 /9

Wyjmij misę z urządzenia, dodaj pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj masę szpatułką od dołu do góry.

Etap 8 /9

Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40–45 minut.

Etap 9 /9

Wyjmij gotową szarlotkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Podaj pokrojoną na 8 kawałków na paterze.