Szarlotka
- Całkowity czas 3 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
4 Zielone jabłka
3 g Cynamon
1 cl Sok z cytryny
180 g Mąka pszenna
9 g Proszek do pieczenia
25 g Masło
5 Jajka
135 g Cukier
9 g Cukier waniliowy
Akcesoria
Trzepaczka flex Ubijaczka
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Etap 2 /9
Jabłka obierz ze skórki i usuń środkową część z nasionami. Pokrój je w kostkę i włóż do miski. Jabłka skrop sokiem z cytryny i dopraw cynamonem.
4 Zielone jabłka 3g Cynamon 1cl Sok z cytryny
Etap 3 /9
Przesiej mąkę przez sito do osobnej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
180g Mąka pszenna 9g Proszek do pieczenia
Etap 4 /9
Formę do pieczenia posmaruj masłem za pomocą silikonowego pędzelka.
25g Masło
Etap 5 /9
W misie urządzenia umieść jajka, cukier i cukier waniliowy. Naciśnij "Start".
5 Jajka 135g Cukier 9g Cukier waniliowy
Trzepaczka flex
Etap 6 /9
Do poprzedniej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Naciśnij "Start".
180g Mąka pszenna 9g Proszek do pieczenia
Ubijaczka
Etap 7 /9
Wyjmij misę z urządzenia, dodaj pokrojone jabłka i delikatnie wymieszaj masę szpatułką od dołu do góry.
Etap 8 /9
Ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 40–45 minut.
Etap 9 /9
Wyjmij gotową szarlotkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć. Podaj pokrojoną na 8 kawałków na paterze.