Szaszłyki drobiowe caprese z grillowanym bakłażanem
- Całkowity czas 50 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 35 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 750 g Bakłażany 
- 1 łyżeczka Sól 
- 60 ml Oliwa z oliwek 
- 40 g Pesto 
- 600 g Filety z kurczaka 
- 1 łyżeczka Czosnek w proszku 
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie 
- 1 łyżeczka Sól 
- 1 łyżka Ocet balsamiczny 
- 24 Pomidorki koktajlowe 
- 16 kulka Ser mozzarella 
- 1 wiązka Bazylia 
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj bakłażany. Pokrój je na długie plasterki o grubości 1 cm. Wrzuć do miski, posyp solą i pieprzem i polej połową oliwy z oliwek. Wymieszaj rękoma, tak aby pokryć sosem wszystkie plasterki. W małej misce wymieszaj pesto z pozostałym olejem.
Etap 2 /4
Pokrój filety z kurczaka na 32 kostki. Wrzuć kostki do salaterki i dodaj czosnkową semolinę, zioła prowansalskie, sól i ocet. Wymieszaj. Na szpikulce nadziewaj na zmianę 4 kostki kurczaka, 3 pomidorki koktajlowe i 2 kulki sera mozzarella.
Etap 3 /4
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż plasterki bakłażana na płytach grillowych i grilluj każdą stronę przez 5 minut. Konieczne będzie grillowanie dwóch porcji. Włóż bakłażany do naczynia i zalej sosem pesto, a następnie posyp połową liści bazylii.
Etap 4 /4
Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach grillowych i grilluj przez 15 minut, regularnie obracając, aby opiec wszystkie boki. Posyp pozostałą posiekaną bazylią i podawaj z bakłażanami.

