Szaszłyki drobiowe caprese z grillowanym bakłażanem - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki drobiowe caprese z grillowanym bakłażanem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 750 g Bakłażany

  • 1 łyżeczka Sól

  • 60 ml Oliwa z oliwek

  • 40 g Pesto

  • 600 g Filety z kurczaka

  • 1 łyżeczka Czosnek w proszku

  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie

  • 1 łyżeczka Sól

  • 1 łyżka Ocet balsamiczny

  • 24 Pomidorki koktajlowe

  • 16 kulka Ser mozzarella

  • 1 wiązka Bazylia

Czas przygotowania

Etap 1 /4

Umyj bakłażany. Pokrój je na długie plasterki o grubości 1 cm. Wrzuć do miski, posyp solą i pieprzem i polej połową oliwy z oliwek. Wymieszaj rękoma, tak aby pokryć sosem wszystkie plasterki. W małej misce wymieszaj pesto z pozostałym olejem.

  • 750g Bakłażany
  • 1łyżeczka Sól
  • 60ml Oliwa z oliwek
  • 40g Pesto

Etap 2 /4

Pokrój filety z kurczaka na 32 kostki. Wrzuć kostki do salaterki i dodaj czosnkową semolinę, zioła prowansalskie, sól i ocet. Wymieszaj. Na szpikulce nadziewaj na zmianę 4 kostki kurczaka, 3 pomidorki koktajlowe i 2 kulki sera mozzarella.

  • 600g Filety z kurczaka
  • 1łyżeczka Czosnek w proszku
  • 1łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 1łyżeczka Sól
  • 1łyżka Ocet balsamiczny
  • 24 Pomidorki koktajlowe
  • 16kulka Ser mozzarella

Etap 3 /4

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat w pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż plasterki bakłażana na płytach grillowych i grilluj każdą stronę przez 5 minut. Konieczne będzie grillowanie dwóch porcji. Włóż bakłażany do naczynia i zalej sosem pesto, a następnie posyp połową liści bazylii.

  • 1wiązka Bazylia

Etap 4 /4

Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach grillowych i grilluj przez 15 minut, regularnie obracając, aby opiec wszystkie boki. Posyp pozostałą posiekaną bazylią i podawaj z bakłażanami.