Szaszłyki greckie gyros z sosem miętowym
- Całkowity czas 12 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Schabu środkowego w plastrach
10 g Tymianku świeżego
10 g Oregano świeżego
Sól, pieprz z młynka
4 Chlebki pita
0.5 Czerwonej cebuli
1 Sałata rzymska
300 g Jogurtu bałkańskiego
10 g Świeżej mięty
1 Cytryna
1 łyżka Miodu
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Plastry schabu rozkładamy równo na blacie, posypujemy jednostronnie solą i pieprzem. Tymianek i oregano drobno siekamy. Posypujemy ziołami schab. Układamy plastry jeden na drugim po 4 sztuki. Kroimy wzdłuż, następnie na 3 tak, aby powstało 6 „słupków”. Każdy z nich nadziewamy na patyk do szaszłyków (długość szaszłyków dostosuj do wielkości Twojego grilla).
Etap 2 /3
Ustawiamy grill w trybie manualnym na 230°C na 10 minut. Po rozgrzaniu układamy szaszłyki. Po 5 minutach obracamy. W międzyczasie robimy sos miętowy. Dokładnie mieszamy ze sobą: jogurt bałkański, pieprz, sól, odrobinę soku z limonki lub cytryny i świeżo siekaną miętę. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu.
Etap 3 /3
Szaszłyk serwujemy, np. na zgrillowanej picie posmarowanej solidnie sosem miętowym z pomidorkami.