Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 25 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 1 Mała główka młodej kapusty

  • 100 ml Oleju

  • 1 g Płatków chilli

  • 5 g Wędzonej papryki słodkiej

  • 5 g Kminu rzymskiego

  • 1 Opakowanie jogurtu bałkańskiego

  • 50 g Majonezu

  • 1 Doniczka świeżej mięty

  • 4 Sucharki

  • 150 ml Soku jabłkowego

  • Sól – do smaku

  • Pieprz – do smaku

  • 2 Patyczki do szaszłyków

Akcesoria

  • Ruszt 2w1
    Ruszt 2w1
  • Ruszt do Air fry
  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

W Cook4me włącz mocne smażenie. Wlej olej, dodaj chilli, wędzoną paprykę słodką oraz kmin rzymski. Podgrzewaj do momentu, aż olej zacznie się pienić. Następnie przelej przyprawiony olej do miseczki.

  • 100ml Oleju
  • 1g Płatków chilli
  • 5g Wędzonej papryki słodkiej
  • 5g Kminu rzymskiego

Etap 2 /8

Odkrój głąb kapusty na wysokości ok. 1 cm. Pokrój kapustę (poziomo) na plastry o szerokości ok. 2,5 cm. Nabij plastry na patyczki do szaszłyków, starając się, by warstwy liści dobrze się trzymały.

  • 1 Mała główka młodej kapusty
  • 2 Patyczki do szaszłyków

Etap 3 /8

Umieść kratkę na dnie misy, na niej ułóż szaszłyki z kapustą. Wlej do misy sok jabłkowy.

  • 150ml Soku jabłkowego
  • Ruszt 2w1
  • Ruszt do Air fry

Etap 4 /8

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 6 minut.

Etap 5 /8

Po zakończeniu gotowania posmaruj kapustę pikantnym olejem przygotowanym wcześniej. Oprósz solą.

Etap 6 /8

Załóż nakładkę Extra Crisp i piecz w temperaturze 200°C przez 10 minut, aż kapusta lekko się zrumieni.

  • Extra Crisp

Etap 7 /8

Sos miętowy: W miseczce wymieszaj jogurt bałkański z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną miętę i delikatnie wymieszaj.

  • 1 Opakowanie jogurtu bałkańskiego
  • 50g Majonezu
  • 1 Doniczka świeżej mięty
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Etap 8 /8

Rozgnieć sucharki na drobno. Na talerzu rozsmaruj porcję sosu miętowego, ułóż na nim pieczoną kapustę i polej odrobiną pikantnego oleju. Posyp sucharkami i udekoruj świeżą kolendrą.

  • 4 Sucharki

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
12 min.

Szaszłyki greckie gyros z sosem miętowym

ratings.NaN

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Szaszłyki greckie gyros z sosem miętowym
Tefal
Tefal
10 min.

Młoda kapusta

ratings.3.8

10 Recenzje

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Młoda kapusta
Tefal
Tefal
15 min.

Młoda kapusta z kiełbasą wg Kiszki

ratings.4.8

10 Recenzje

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Młoda kapusta z kiełbasą wg Kiszki
Priska75
28 min.

Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami

ratings.NaN

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Młoda kapusta z koperkiem i pomidorami
Tom
23 min.

Kurczak z pieczarkami i chili na ostro w sosie sojowym

Review 5 stars (average)

3 Recenzje

Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Kurczak z pieczarkami i chili na ostro w sosie sojowym