Pieczona młoda kapusta na ostro z sosem miętowym
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Mała główka młodej kapusty
100 ml Oleju
1 g Płatków chilli
5 g Wędzonej papryki słodkiej
5 g Kminu rzymskiego
1 Opakowanie jogurtu bałkańskiego
50 g Majonezu
1 Doniczka świeżej mięty
4 Sucharki
150 ml Soku jabłkowego
Sól – do smaku
Pieprz – do smaku
2 Patyczki do szaszłyków
Akcesoria
Ruszt 2w1 Ruszt do Air fry Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W Cook4me włącz mocne smażenie. Wlej olej, dodaj chilli, wędzoną paprykę słodką oraz kmin rzymski. Podgrzewaj do momentu, aż olej zacznie się pienić. Następnie przelej przyprawiony olej do miseczki.
Etap 2 /8
Odkrój głąb kapusty na wysokości ok. 1 cm. Pokrój kapustę (poziomo) na plastry o szerokości ok. 2,5 cm. Nabij plastry na patyczki do szaszłyków, starając się, by warstwy liści dobrze się trzymały.
Etap 3 /8
Umieść kratkę na dnie misy, na niej ułóż szaszłyki z kapustą. Wlej do misy sok jabłkowy.
Etap 4 /8
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 6 minut.
Etap 5 /8
Po zakończeniu gotowania posmaruj kapustę pikantnym olejem przygotowanym wcześniej. Oprósz solą.
Etap 6 /8
Załóż nakładkę Extra Crisp i piecz w temperaturze 200°C przez 10 minut, aż kapusta lekko się zrumieni.
Etap 7 /8
Sos miętowy: W miseczce wymieszaj jogurt bałkański z majonezem. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj drobno posiekaną miętę i delikatnie wymieszaj.
Etap 8 /8
Rozgnieć sucharki na drobno. Na talerzu rozsmaruj porcję sosu miętowego, ułóż na nim pieczoną kapustę i polej odrobiną pikantnego oleju. Posyp sucharkami i udekoruj świeżą kolendrą.