Szaszłyki z halloumi w marynacie z harrisą i miodem z sosem tzatziki - przepisy EASY FRY & GRILL 2 in 1 XXL | Tefal
Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)
Przepis według Gracja Wojtaszewska (@foodbygracja)

Szaszłyki z halloumi w marynacie z harrisą i miodem z sosem tzatziki

Review 5 stars (average)

5 /5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 sztuki

  • 1 Opakowanie sera halloumi

  • 0.5 Cukinii

  • 0.5 Czerwonej papryki

  • 0.5 Żółtej papryki

  • 1 łyżka Pasty harissa

  • 1 łyżka Miodu

  • 3 łyżka Oliwy

  • Sól

  • Sok z ½ cytryny

  • 0.5 Zielonego ogórka

  • 100 g Jogurtu greckiego

  • Sok z ½ cytryny

  • Sól i pieprz

  • Trochę tymianku

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Warzywa pokrój na kawałki w miarę równej wielkości, a halloumi pokrój w kostkę.

Etap 2 /6

Wymieszaj składniki na marynatę.

  • 1łyżka Pasty harissa
  • 1łyżka Miodu
  • 3łyżka Oliwy
  • Sól
  • Sok z ½ cytryny

Etap 3 /6

Na patyki do szaszłyków nadziej naprzemiennie warzywa oraz ser, a następnie posmaruj szaszłyki z każdej strony marynatą.

Etap 4 /6

Nagrzej AirFryer’a Tefal na opcji Grill.

Etap 5 /6

Gdy AirFryer będzie nagrzany, włóż do niego szaszłyki i piecz przez ok. 7-8 minut, aż będą przyrumienione. W międzyczasie przygotuj tzatziki - ogórka zetrzyj na tarce i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

  • 0.5 Zielonego ogórka
  • 100g Jogurtu greckiego
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól i pieprz
  • Trochę tymianku

Etap 6 /6

Gotowe szaszłyki podawaj z tzatzikami, polane pozostałą marynatą. Smacznego!