Szaszłyki z pomidorami i tofu w occie balsamicznym
- Całkowity czas 23 min.
- 15 min.Czas przygotowania 
- 8 min.Gotowanie 
- 0 min.Studzenie 
Składniki
4 osób
- 450 g bardzo twarde tofu, odsączone i wysuszone, pokrojone w kostkę o szerokości 2,5 cm 
- 125 g pesto z suszonych pomidorów 
- 75 ml ocet balsamiczny 
- 4 łyżka drobno posiekane liście bazylii 
- sól i pieprz 
- 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 1 cm 
- 1 mała żółta papryka pokrojona w drobną kostkę 
- 200 g pomidory koktajlowe 
Czas przygotowania
Etap 1 /4
W dużej misce wymieszaj pesto, ocet, bazylię, sól i pieprz. Dodaj tofu, cukinię, paprykę i pomidory. Dobrze wymieszaj.
Etap 2 /4
Na drewniane szpikulce o długości 20 cm nadziewaj na zmianę kawałki tofu i warzywa.
Etap 3 /4
– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki przez 6–8 minut, obracając je kilka razy, aż staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Etap 4 /4
Posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą i podawaj.

