Szaszłyki z pomidorami i tofu w occie balsamicznym - przepisy OptiGrill | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki z pomidorami i tofu w occie balsamicznym

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 23 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 450 g bardzo twarde tofu, odsączone i wysuszone, pokrojone w kostkę o szerokości 2,5 cm

  • 125 g pesto z suszonych pomidorów

  • 75 ml ocet balsamiczny

  • 4 łyżka drobno posiekane liście bazylii

  • sól i pieprz

  • 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 1 cm

  • 1 mała żółta papryka pokrojona w drobną kostkę

  • 200 g pomidory koktajlowe

Czas przygotowania

Etap 1 /4

W dużej misce wymieszaj pesto, ocet, bazylię, sól i pieprz. Dodaj tofu, cukinię, paprykę i pomidory. Dobrze wymieszaj.

  • 450g bardzo twarde tofu, odsączone i wysuszone, pokrojone w kostkę o szerokości 2,5 cm
  • 125g pesto z suszonych pomidorów
  • 75ml ocet balsamiczny
  • 4łyżka drobno posiekane liście bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 cukinia pokrojona w plasterki o grubości 1 cm
  • 1 mała żółta papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 200g pomidory koktajlowe

Etap 2 /4

Na drewniane szpikulce o długości 20 cm nadziewaj na zmianę kawałki tofu i warzywa.

Etap 3 /4

– Włącz grill. – Wybierz odpowiedni program na grillu i naciśnij OK. Następnie postępuj zgodnie z przepisem: Po rozgrzaniu urządzenia umieść szaszłyki na grillu i opuść pokrywkę. Grilluj szaszłyki przez 6–8 minut, obracając je kilka razy, aż staną się miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Etap 4 /4

Posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą i podawaj.