Szaszłyki z tofu z miodem i prażonym sezamem
- Całkowity czas 4 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżka Płynny miód
60 ml Sos sojowy
2 łyżka Prażony olej sezamowy
2 łyżka Ocet ryżowy
400 g Twarde tofu
400 g Pieczarki
3 łyżka słodki tajski sos chili
3 łyżka Posiekana kolendra
3 łyżka Grillowane ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Aby przygotować marynatę: w dużym naczyniu wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy.
Etap 2 /5
Pokrój tofu w kostkę o grubości 2,5 cm. Włóż kostki do naczynia z marynatą. Wymieszaj, wstaw do lodówki i pozostaw do marynowania na co najmniej 4 godziny.
Etap 3 /5
Aby przygotować szaszłyki, na każdy szpikulec nadziewaj na zmianę 3 odsączone kostki tofu i 3 pieczarki.
Etap 4 /5
Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach. Grilluj przez 15 minut, regularnie obracając szaszłyki i polewając je marynatą – wszystkie boki powinny zbrązowieć.
Etap 5 /5
Wymieszaj sos ze słodkiej papryki z kolendrą i ziarnami sezamu, a następnie polej nim szaszłyki i podawaj.