Szaszłyki z tofu z miodem i prażonym sezamem - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Szaszłyki z tofu z miodem i prażonym sezamem

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    4 godz.

Składniki

4 osób

  • 2 łyżka Płynny miód

  • 60 ml Sos sojowy

  • 2 łyżka Prażony olej sezamowy

  • 2 łyżka Ocet ryżowy

  • 400 g Twarde tofu

  • 400 g Pieczarki

  • 3 łyżka słodki tajski sos chili

  • 3 łyżka Posiekana kolendra

  • 3 łyżka Grillowane ziarna sezamu

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Aby przygotować marynatę: w dużym naczyniu wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy.

  • 2łyżka Płynny miód
  • 60ml Sos sojowy
  • 2łyżka Prażony olej sezamowy
  • 2łyżka Ocet ryżowy

Etap 2 /5

Pokrój tofu w kostkę o grubości 2,5 cm. Włóż kostki do naczynia z marynatą. Wymieszaj, wstaw do lodówki i pozostaw do marynowania na co najmniej 4 godziny.

  • 400g Twarde tofu

Etap 3 /5

Aby przygotować szaszłyki, na każdy szpikulec nadziewaj na zmianę 3 odsączone kostki tofu i 3 pieczarki.

Etap 4 /5

Ustaw OptiGrill w trybie BBQ. Ustaw boczny termostat do pozycji 4. Po rozgrzaniu urządzenia połóż szaszłyki na płytach. Grilluj przez 15 minut, regularnie obracając szaszłyki i polewając je marynatą – wszystkie boki powinny zbrązowieć.

Etap 5 /5

Wymieszaj sos ze słodkiej papryki z kolendrą i ziarnami sezamu, a następnie polej nim szaszłyki i podawaj.

  • 3łyżka słodki tajski sos chili
  • 3łyżka Posiekana kolendra
  • 3łyżka Grillowane ziarna sezamu