Szybkie ciasto jabłkowe
Przepis według Michał

Szybkie ciasto jabłkowe

ratings.4.8

4.8/5 -

  • Całkowity czas 55 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    35 min.
  • Studzenie
    10 min.

Składniki

1 miska

  • 150 g Mąki pszennej

  • 3 Jajka

  • 100 g Masła

  • 75 g Cukru

  • 10 g Proszku do pieczenia

  • 3 Jabłka

  • 3 łyżka Cukru trzcinowego

  • 8 g Cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka Masła do smarowania

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Do miski wbić jajka i zmiksować mikserem. W trakcie miksowania dodać cukier (75g) i cukier wanilinowy.

  • 3 Jajka
  • 75g Cukru
  • 8g Cukru wanilinowego

Etap 2 /8

Na misce położyć sitko i wsypać do niego mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przesiać do miski z poprzednimi składnikami i wymieszać mikserem.

  • 150g Mąki pszennej
  • 10g Proszku do pieczenia

Etap 3 /8

Roztopić masło i dolać do miski ze składnikami. Zmiksować i całość odstawić. Zajmiemy się jabłkami.

  • 100g Masła

Etap 4 /8

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w kostkę. Nie musi być bardzo drobna. Odstawić na bok, przygotujemy misę Cookera.

  • 3 Jabłka

Etap 5 /8

Główną misę urządzenia wysmarować cienką warstwą masła, mniej więcej do 1/3 wysokości.

  • 1łyżeczka Masła do smarowania

Etap 6 /8

Przygotowane wcześniej, pokrojone jabłka wsypać do misy urządzenia. Jeśli są to kwaśne jabłka można dodatkowo posypać cukrem i wymieszać. Następnie wlać ciasto tak, by równomiernie wpłynęło między kawałki jabłek i posypać cukrem, polecam trzcinowy.

  • 3łyżka Cukru trzcinowego

Etap 7 /8

Nałożyć ExtraCrisp i włączyć na 30-35 minut, 180°C. Sam cooker powinien być ustawiony na podgrzewanie/utrzymywanie ciepła.

  • Extra Crisp

Etap 8 /8

Gdy czas dojdzie do końca, zdjąć ExtraCrisp, wyłączyć utrzymywanie ciepła i zostawić wypiek jeszcze na ok 5-10 minut w misie. Po tym czasie można odwrócić misę do góry nogami i ciasto powinno bez problemu odpaść na talerz.