Ciastka jabłkowe
- Całkowity czas 40 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
6 Jabłka golden delicious
80 g Cukier brązowy
80 g Masło lekko solone
1 sok Cytryna
Cynamon
1 Żółtko
1 łyżeczka Śmietanka
200 g Ciasto francuskie
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Obierz, wydrąż i pokrój jabłka na duże kawałki.
Etap 2 /9
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie zrobi się czerwony, następnie dodaj cukier brązowy i masło.
Etap 3 /9
Gotuj na małym ogniu, nie mieszając, aż powstanie karmel.
Etap 4 /9
Dodaj pokrojone jabłka i skórkę z cytryny do rondla z karmelem. Jeśli chcesz, dodaj cynamon i gotuj przez 7 minut. Jabłka powinny być skandyzowane, jak i jędrne. Schłodź w lodówce.
Etap 5 /9
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 6 /9
Wymieszaj żółtko ze śmietanką.
Etap 7 /9
Wytnij 8 kwadratów o wymiarach 14 cm na 14 cm z ciasta francuskiego.
Etap 8 /9
Na każdym kwadracie ciasta połóż 2 łyżki przecieru jabłkowego na połowie ciasta, pozostawiając 1 cm marginesu dookoła. Złóż drugą połowę ciasta na przecier jabłkowy, uszczelniając krawędzie odrobiną mieszanki żółtka i śmietany. Nanieś resztę na wierzch ciastka.
Etap 9 /9
Natnij wierzch, połóż na blasze do pieczenia i piecz przez 35 minut.