Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tartar z buraka, dukkah z sera labneh i pistacji

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 24 godz. 50 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    24 godz.

Składniki

2 osób

  • 150 g jogurt grecki

  • 400 g surowe buraki

  • 50 g rozgniecione pistacje

  • 1 łyżeczka ziarna kopru włoskiego

  • 1 łyżeczka ziarna kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka ziarna kolendry

  • 2 łyżeczka ziarna sezamu

  • 25 g koperek

  • 2 łyżka oliwa z oliwek

  • 5 ml sok z cytryny

  • Sól

  • Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /8

Aby przyrządzić labneh: dzień wcześniej wymieszaj jogurt z solą i umieść w sicie przykrytym szmatką. Umieść sito na misce, zwiąż krawędzie szmatki w traki sposób, aby utworzyły kulę i pozostaw w chłodzie na co najmniej 24 godziny.

  • 150g jogurt grecki
  • Sól

Etap 2 /8

Następnie wyjmij labneh z muślinu i umieść w małym pojemniku. Spryskaj oliwą z oliwek i odstaw na bok.

Etap 3 /8

Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż umyte buraki do naczynia żaroodpornego i piecz przez 40 minut.

  • 400g surowe buraki

Etap 4 /8

Aby przyrządzić dukkah: wymieszaj zmiażdżone pistacje z nasionami.

  • 50g rozgniecione pistacje
  • 1łyżeczka ziarna kopru włoskiego
  • 1łyżeczka ziarna kminu rzymskiego
  • 1łyżeczka ziarna kolendry
  • 2łyżeczka ziarna sezamu

Etap 5 /8

Przez kilka minut opiekaj na rozgrzanej patelni.

Etap 6 /8

Po ostygnięciu obierz buraki. Włóż buraki do blendera i dodaj koperek, oliwę z oliwek, pieprz i sok z cytryny.

  • 25g koperek
  • 2łyżka oliwa z oliwek
  • 5ml sok z cytryny

Etap 7 /8

Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 20 sekund, uruchom go i blenduj, aż uzyskasz małe kawałki..

Etap 8 /8

Podawaj buraki z labneh. Spryskaj dukkah i ozdób kilkom gałązkami pietruszki.