Terrina z ricottą i papryką - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Terrina z ricottą i papryką

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 30 g Zielone lub czerwone pesto

  • 200 g *Ricotta

  • 2 szt. Papryka

  • 2 szt. Żelatyna

  • 50 ml Mleko

  • 2 szczypta Sól

  • 1 szczypta Pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przygotuj składniki.

  • 30g Zielone lub czerwone pesto
  • 200g *Ricotta
  • 2szt. Papryka
  • 2szt. Żelatyna
  • 50ml Mleko
  • 2szczypta Sól
  • 1szczypta Pieprz

Etap 2 /9

Paprykę obierz, pozbaw pestek i pokrój w cienkie plasterki.

  • 2szt. Papryka

Etap 3 /9

Namocz żelatynę w zimnej wodzie.

  • 2szt. Żelatyna

Etap 4 /9

Wlej olej do misy. Delikatnie podsmaż paprykę z każdej strony.

Etap 5 /9

Wyjmij paprykę z misy. Do garnka wlej 200 ml wody. Umieść paprykę w koszyku do gotowania na parze.

Etap 6 /9

Gotuj pod ciśnieniem 5 min.

Etap 7 /9

Wyciągnij koszyk. Umyj misę.

Etap 8 /9

Ricottę dopraw pesto, solą i pieprzem. Do garnka wlej mleko. Dodaj odsączoną żelatynę. Gdy się rozpuści dodaj ricottę.

  • 30g Zielone lub czerwone pesto
  • 200g *Ricotta
  • 2szt. Żelatyna
  • 50ml Mleko
  • 2szczypta Sól
  • 1szczypta Pieprz

Etap 9 /9

Układaj naprzemienne warstwy ricotty i papryki w prostokątnej foremce. Schładzaj przez 12 godzin przed podaniem.