Terrina z ricottą i papryką
- Całkowity czas 20 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
30 g Zielone lub czerwone pesto
200 g *Ricotta
2 szt. Papryka
2 szt. Żelatyna
50 ml Mleko
2 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj składniki.
Etap 2 /9
Paprykę obierz, pozbaw pestek i pokrój w cienkie plasterki.
Etap 3 /9
Namocz żelatynę w zimnej wodzie.
Etap 4 /9
Wlej olej do misy. Delikatnie podsmaż paprykę z każdej strony.
Etap 5 /9
Wyjmij paprykę z misy. Do garnka wlej 200 ml wody. Umieść paprykę w koszyku do gotowania na parze.
Etap 6 /9
Gotuj pod ciśnieniem 5 min.
Etap 7 /9
Wyciągnij koszyk. Umyj misę.
Etap 8 /9
Ricottę dopraw pesto, solą i pieprzem. Do garnka wlej mleko. Dodaj odsączoną żelatynę. Gdy się rozpuści dodaj ricottę.
Etap 9 /9
Układaj naprzemienne warstwy ricotty i papryki w prostokątnej foremce. Schładzaj przez 12 godzin przed podaniem.