Tost z batata z guacamole i grillowanym halloumi - przepisy OptiGrill 2in1 | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Tost z batata z guacamole i grillowanym halloumi

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    1 godz.

Składniki

4 osób

  • 0.5 Cebula

  • 2 goździk Czosnek

  • 50 g Papryka konserwowa

  • 3 Awokado

  • 1.5 Limonka

  • 1 łyżka Kolendra

  • 2 łyżka Szczypiorek

  • 10 kropla Tabasco®

  • 1 szczypta Pieprz cayenne

  • 1 Batat

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 200 g Halloumi

  • Rukola

  • Sól, pieprz

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę.

  • 0.5 Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 50g Papryka konserwowa

Etap 2 /7

Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Dużą łyżką wydrąż miąższ awokado.

  • 3 Awokado

Etap 3 /7

Zrób guacamole. W średniej misce grubo rozgnieć awokado widelcem, zachowując kilka kawałków, aby konsystencja nie stała się zbyt gładka. Dodaj sok z limonki (zacznij od 1 limonki, a następnie dostosuj do smaku). Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną cebulę i czosnek, posiekaną kolendrę i szczypiorek, Tabasco, sól i pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na około 1 godzinę.

  • 0.5 Cebula
  • 2goździk Czosnek
  • 50g Papryka konserwowa
  • 3 Awokado
  • 1.5 Limonka
  • 1łyżka Kolendra
  • 2łyżka Szczypiorek
  • 10kropla Tabasco®
  • 1szczypta Pieprz cayenne
  • Sól, pieprz

Etap 4 /7

Batata umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Dopraw solą i pieprzem oraz oliwą z obu stron plasterków.

  • 1 Batat
  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Etap 5 /7

Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat na pozycję 4. Po podgrzaniu połóż plasterki batatów na płycie grillowej i piecz przez 20 minut, regularnie obracając.

  • 1 Batat

Etap 6 /7

W międzyczasie pokrój ser Halloumi w plastry o grubości 1 cm. 2 minuty przed upieczeniem batatów, połóż na grillu plasterki sera Halloumi i grilluj z obu stron.

  • 200g Halloumi

Etap 7 /7

Podawaj grillowane bataty z guacamole, plasterkami sera Halloumi i udekoruj rukolą.

  • 1 Batat
  • 200g Halloumi
  • liść Rukola