Tost z batata z guacamole i grillowanym halloumi
- Całkowity czas 1 godz. 40 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 Cebula
2 goździk Czosnek
50 g Papryka konserwowa
3 Awokado
1.5 Limonka
1 łyżka Kolendra
2 łyżka Szczypiorek
10 kropla Tabasco®
1 szczypta Pieprz cayenne
1 Batat
2 łyżka Oliwa z oliwek
200 g Halloumi
Rukola
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
Etap 2 /7
Przekrój awokado na pół i usuń pestki. Dużą łyżką wydrąż miąższ awokado.
Etap 3 /7
Zrób guacamole. W średniej misce grubo rozgnieć awokado widelcem, zachowując kilka kawałków, aby konsystencja nie stała się zbyt gładka. Dodaj sok z limonki (zacznij od 1 limonki, a następnie dostosuj do smaku). Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną cebulę i czosnek, posiekaną kolendrę i szczypiorek, Tabasco, sól i pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Etap 4 /7
Batata umyj i pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Dopraw solą i pieprzem oraz oliwą z obu stron plasterków.
Etap 5 /7
Otwórz OptiGrill w pozycji Grill. Ustaw boczny termostat na pozycję 4. Po podgrzaniu połóż plasterki batatów na płycie grillowej i piecz przez 20 minut, regularnie obracając.
Etap 6 /7
W międzyczasie pokrój ser Halloumi w plastry o grubości 1 cm. 2 minuty przed upieczeniem batatów, połóż na grillu plasterki sera Halloumi i grilluj z obu stron.
Etap 7 /7
Podawaj grillowane bataty z guacamole, plasterkami sera Halloumi i udekoruj rukolą.