Wegańskie lody z solonego karmelu
- Całkowity czas 4 godz. 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g nerkowce
220 ml woda
250 ml mleczko kokosowe
150 g Cukier
80 ml olej kokosowy
30 g masło kakaowe
1 łyżeczka sól morska
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Dzień wcześniej namocz nerkowce w wodzie.
Etap 2 /10
Włóż nerkowce do blendera i wlej wodę.
Etap 3 /10
Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 1 min 30 s, a następnie uruchom go.
Etap 4 /10
Po zakończeniu programu wyjmij środkową nasadkę i wlej mleczko kokosowe.
Etap 5 /10
Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na jedną minutę. Uruchom program.
Etap 6 /10
Podgrzej patelnię i dodaj cukier. Mieszaj cukier bez przerwy przez około 10 minut, aż zbrązowieje. Dodaj olej kokosowy i masło kakaowe.
Etap 7 /10
Mieszaj, aż powstanie karmel o gładkiej konsystencji. Dodaj sól, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut
Etap 8 /10
Przelej karmel do blendera z mieszanką.
Etap 9 /10
Zamknij pokrywkę i ustaw wskazany program na 2 min 30 s, a następnie uruchom go.
Etap 10 /10
Po zakończeniu programu przelej wszystko do formy i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, a następnie podawaj.