Wegetariańskie tacos z awokado
Tefal
Przepis według Tefal

Wegetariańskie tacos z awokado

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 50 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 1.5 Awokado

  • 60 g Mąka

  • 2 Jajka

  • 100 g Bułka tarta panko

  • Sól, pieprz

  • 90 g Jogurt naturalny

  • 50 g Majonez

  • 1 łyżeczka Sok z limonki

  • 1 łyżeczka Przyprawa chili

  • 6 Tortille

  • 1 Sos salsa

Akcesoria

  • Grill
    Grill

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Przekrój awokado wzdłuż na pół i wyjmij pestkę. Pokrój każdą połówkę na cztery równe części i ostrożnie zdejmij skórkę.

Etap 2 /6

Weź 3 miski. Do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej wlej ubite jajka, a do trzeciej wrzuć bułkę tartą panko doprawioną solą i pieprzem. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

Etap 3 /6

Zanurzaj awokado w misce z mąką, następnie w misce z jajkami, a na koniec w misce z bułką tartą.

Etap 4 /6

Włóż płytę grillową do urządzenia, ustaw program PIECZENIE BEZTŁUSZCZOWE i wybierz temperaturę 190°C. Do miski do gotowania włóż pierwszą porcję składającą się z 8 panierowanych kawałków awokado i piecz przez 10 minut. Następnie weź pozostałe kawałki i powtórz kroki.

  • Grill

Etap 5 /6

Podczas pieczenia awokado przygotuj sos. W misce wymieszaj jogurt, majonez, sok z cytryny i chili.

Etap 6 /6

Po upieczeniu awokado przygotuj tacos. Rozsmaruj sos salsa na tortilli, połóż 2 kawałki awokado i nałóż trochę sosu jogurtowego.