Wołowina po flamandzku w piwie
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 5 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 Kawałek
1 kg Wolowina na gulasz
700 g Cebula
400 ml Piwo jasne
400 ml Piwo ciemne
5 Kromek chleba razowego
2 łyżka Musztardy (sarepska, francuska, dijon)
4 Liść laurowy
4 Ziele angielskie
1 łyżka Tymianek suszony
4 Ząbki czosnku
30 g Masło
250 g Pieczarki lub boczniaki (opcjonalnie)
5 Suszonych grzybów (opcjonalnie)
1 łyżka Miodu lub cukru
2 łyżeczka Octu winnego lub jablkowego
Sól, pieprz
Kostka bulionu wołowego
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wołowinę pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.
Etap 2 /9
Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
Etap 3 /9
Chleb posmaruj musztardą i pokrój w drobną kostkę.
Etap 4 /9
Pieczarki lub boczniaki pokrój w mniejsze kawałki.
Etap 5 /9
Do urządzenia wlej łyżkę oleju i podsmażaj wołowinę etapami. Podsmażoną wołowinę wyjmuj na talerz.
Etap 6 /9
Do urządzenia dodaj odrobinę oleju, masło i cebulę. Podsmażaj cebulę, aż zacznie się rumienić.
Etap 7 /9
Gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodaj posiekany czosnek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażaj ok. 2 min.
Etap 8 /9
Do podsmażonej z przyprawami cebuli dodaj miód, ocet i pozostałe składniki. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 9 /9
Gotuj całość pod mocnym ciśnieniem.
