Wołowina po flamandzku w piwie - przepisy Cookeo V3 | Tefal
Przepis według Manio

Wołowina po flamandzku w piwie

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    1 godz. 5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 Kawałek

  • 1 kg Wolowina na gulasz

  • 700 g Cebula

  • 400 ml Piwo jasne

  • 400 ml Piwo ciemne

  • 5 Kromek chleba razowego

  • 2 łyżka Musztardy (sarepska, francuska, dijon)

  • 4 Liść laurowy

  • 4 Ziele angielskie

  • 1 łyżka Tymianek suszony

  • 4 Ząbki czosnku

  • 30 g Masło

  • 250 g Pieczarki lub boczniaki (opcjonalnie)

  • 5 Suszonych grzybów (opcjonalnie)

  • 1 łyżka Miodu lub cukru

  • 2 łyżeczka Octu winnego lub jablkowego

  • Sól, pieprz

  • Kostka bulionu wołowego

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Wołowinę pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem.

  • 1kg Wolowina na gulasz
  • Sól, pieprz

Etap 2 /9

Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

  • 700g Cebula
  • 4 Ząbki czosnku

Etap 3 /9

Chleb posmaruj musztardą i pokrój w drobną kostkę.

  • 5 Kromek chleba razowego
  • 2łyżka Musztardy (sarepska, francuska, dijon)

Etap 4 /9

Pieczarki lub boczniaki pokrój w mniejsze kawałki.

  • 250g Pieczarki lub boczniaki (opcjonalnie)

Etap 5 /9

Do urządzenia wlej łyżkę oleju i podsmażaj wołowinę etapami. Podsmażoną wołowinę wyjmuj na talerz.

  • 1kg Wolowina na gulasz

Etap 6 /9

Do urządzenia dodaj odrobinę oleju, masło i cebulę. Podsmażaj cebulę, aż zacznie się rumienić.

  • 700g Cebula
  • 30g Masło

Etap 7 /9

Gdy cebula będzie już prawie gotowa, dodaj posiekany czosnek, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażaj ok. 2 min.

  • 4 Liść laurowy
  • 4 Ziele angielskie
  • 1łyżka Tymianek suszony
  • 4 Ząbki czosnku

Etap 8 /9

Do podsmażonej z przyprawami cebuli dodaj miód, ocet i pozostałe składniki. Dopraw solą i pieprzem.

  • 1kg Wolowina na gulasz
  • 400ml Piwo jasne
  • 400ml Piwo ciemne
  • 5 Kromek chleba razowego
  • 250g Pieczarki lub boczniaki (opcjonalnie)
  • 5 Suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 1łyżka Miodu lub cukru
  • 2łyżeczka Octu winnego lub jablkowego
  • Sól, pieprz
  • Kostka bulionu wołowego

Etap 9 /9

Gotuj całość pod mocnym ciśnieniem.