Zapiekany makaron z serem feta
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
120 g Cukinia (mniej więcej połowa)
1 goździk Czosnek
200 g Ser feta (1 plasterek)
100 g Pomidorki koktajlowe
1 dawka Pomidorki koktajlowe w zalewie
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
1 szczypta Cukier
1 łyżka Oliwa z oliwek
320 g Makaron penne
2 łyżka Bazylia
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Umyj cukinię i pokrój ją w kostkę o grubości 1 cm. Obierz i posiekaj ząbki czosnku. Włóż plasterek sera feta do formy do pieczenia. Dodaj kostki cukinii, posiekany czosnek, świeże pomidorki koktajlowe i polej sosem z puszki z pomidorkami koktajlowymi. Posyp ziołami prowansalskimi, dodaj cukier, sól i pieprz i polej oliwą z oliwek.
Etap 2 /3
Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w pomarańczowym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 20 minut.
Etap 3 /3
W międzyczasie doprowadź osoloną wodę do wrzenia, wrzuć makaron do garnka i gotuj przez czas wskazany na opakowaniu. Odsącz i dodaj do przystawki do gotowania, wymieszaj, posyp świeżą bazylią i od razu podawaj.