Zawijaski z indyka z makaronem jednogarnkowe
- Całkowity czas 42 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 27 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g mięsa z piersi indyka
500 g makaronu muszelki
6 plastrów miękkiej wędliny z indyka
6 plastrów sera żółtego Gouda
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
0.5 łyżeczki suszonego mielonego czosnku
0.5 łyżeczki suszonych liści pietruszki
szczypta pieprzu
4 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia zawijasków)
150 ml śmietanki płynnej 18%
1100 ml wody
1 cebula
3 łyżeczki łodyżek wyrastających z cebuli (opcjonalnie)
0.5 łyżeczki soli do zmieszania z mąką
7 łyżek tartego sera typu parmezan
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Pokrój mięso na filety i rozbij je delikatnie. Przekrój na pół plasterki sera i wędliny. Posiekaj drobno cebulę (i opcjonalnie łodyżki wyrastające z cebuli). Połóż na każdym filecie kawałek sera i kawałek wędliny. Następnie zwiń filety w ścisłe ruloniki. Przygotuj na dużym głębokim talerzu mąkę zmieszaną z solą. Obtocz zawijaski w mące z solą.
Etap 2 /3
Podsmaż zawijaski na oliwie partiami w misie urządzenia (aż się zarumienią). Wyłóż je na osobny talerz. Następnie podsmaż posiekaną cebulę (opcjonalnie z łodyżkami cebuli). Dodaj do misy wodę, śmietankę wymieszaną z tartym serem typu parmezan i przyprawy. Całość wymieszaj i poczekaj, aż płyn się zagotuje.
Etap 3 /3
Włóż do misy makaron i wymieszaj. Następnie delikatnie połóż na wierzchu zawijaski bez mieszania. Gotuj pod ciśnieniem.