Zupa kalafiorowa
Przepis według Paulina

Zupa kalafiorowa

ratings.4.9

4.9/5 -

  • Całkowity czas 18 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    8 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 porcje

  • 1 Cebula

  • 2 Marchewki

  • 3 Ziemnaiki

  • 1 Seler naciowy

  • 2 Listki laurowe

  • 2 Ziela angielskie

  • 2 łyżka Masla

  • 1 łyżeczka Soli

  • 1 łyżeczka Pieprzu

  • 0.5 łyżeczka Czosnku

  • 0.5 łyżeczka Tymianku

  • 0.5 łyżeczka Oregano

  • 2 l Bulion warzywny

  • 800 g Kalafior

  • 2 łyżka Śmietany 18%

Czas przygotowania

Etap 1 /2

Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę i podsmażamy 3 minuty na maśle

  • 1 Cebula
  • 2 Marchewki
  • 1 Seler naciowy
  • 2łyżka Masla

Etap 2 /2

Dodajemy kalafiora (świeży lub mrożony) i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Całość zalewamy bulionem, tak aby przykryć warzywa. Gotujemy pod ciśnieniem 5 min.

  • 3 Ziemnaiki
  • 2 Listki laurowe
  • 2 Ziela angielskie
  • 1łyżeczka Soli
  • 1łyżeczka Pieprzu
  • 0.5łyżeczka Czosnku
  • 0.5łyżeczka Tymianku
  • 0.5łyżeczka Oregano
  • 2l Bulion warzywny
  • 800g Kalafior
  • 2łyżka Śmietany 18%