Zupa krem z buraka z pastą pieczarkowo-grzybową - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Zupa krem z buraka z pastą pieczarkowo-grzybową

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 100 g Namoczonych podgrzybków

  • 100 g Pieczarek

  • 30 ml Oliwy extra lub oliwy truflowej

  • 40 g Soli

  • 200 g Cebuli białej

  • 60 g Octu winnego

  • Sos sojowy

  • 100 g Cukru lub miodu wielokwiatowego

  • 2 l Wody

  • 1 kg Buraka czerwonego

  • 30 ml Oleju rzepakowego

  • Kwaśna śmietana lub mascarpone

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W Cook4me włączamy smażenie. Wlewamy olej i smażymy namoczone grzyby przez 2 minuty.

  • 100g Namoczonych podgrzybków
  • 30ml Oliwy extra lub oliwy truflowej

Etap 2 /5

Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy pod niskim ciśnieniem 10 minut. W międzyczasie obieramy buraki i cebulę. Buraki kroimy w ćwiartki (jeśli są duże to w ósemki), a cebulę w grubą kostkę.

  • 40g Soli
  • 200g Cebuli białej
  • 2l Wody
  • 1kg Buraka czerwonego

Etap 3 /5

Po pierwszym gotowaniu oddzielamy bulion od grzybów. Do misy Cook4me z powrotem wlewamy bulion, dodajemy cebulę, buraki i gotujemy w wysokim ciśnieniu 10 minut. W międzyczasie grzyby z wywaru siekamy i mieszamy razem z tartymi pieczarkami na surowo, dodajemy oliwę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy.

  • 100g Pieczarek
  • 30ml Oliwy extra lub oliwy truflowej
  • Sos sojowy

Etap 4 /5

Gotowy wywar z warzywami miksujemy na gładko następnie doprawiamy octem, cukrem lub miodem.

  • 60g Octu winnego
  • 100g Cukru lub miodu wielokwiatowego

Etap 5 /5

Gotową zupę podajemy z łyżką pasty grzybowo pieczarkowej i łyżką śmietany lub mascarpone.