Zupa krem z buraka z pastą pieczarkowo-grzybową
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
100 g Namoczonych podgrzybków
100 g Pieczarek
30 ml Oliwy extra lub oliwy truflowej
40 g Soli
200 g Cebuli białej
60 g Octu winnego
100 g Cukru lub miodu wielokwiatowego
2 l Wody
1 kg Buraka czerwonego
30 ml Oleju rzepakowego
Kwaśna śmietana lub mascarpone
Czas przygotowania
Etap 1 /5
W Cook4me włączamy smażenie. Wlewamy olej i smażymy namoczone grzyby przez 2 minuty.
Etap 2 /5
Zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy pod niskim ciśnieniem 10 minut. W międzyczasie obieramy buraki i cebulę. Buraki kroimy w ćwiartki (jeśli są duże to w ósemki), a cebulę w grubą kostkę.
Etap 3 /5
Po pierwszym gotowaniu oddzielamy bulion od grzybów. Do misy Cook4me z powrotem wlewamy bulion, dodajemy cebulę, buraki i gotujemy w wysokim ciśnieniu 10 minut. W międzyczasie grzyby z wywaru siekamy i mieszamy razem z tartymi pieczarkami na surowo, dodajemy oliwę i sos sojowy, mieszamy i odstawiamy.
Etap 4 /5
Gotowy wywar z warzywami miksujemy na gładko następnie doprawiamy octem, cukrem lub miodem.
Etap 5 /5
Gotową zupę podajemy z łyżką pasty grzybowo pieczarkowej i łyżką śmietany lub mascarpone.