Zupa rybna
Przepis według KLUB GOTUJACYCH

Zupa rybna

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    20 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 porcja

  • 150 g świeżych filetów ryby z sandacza

  • 150 g świeżych filetów ryby z halibuta

  • 150 g świeżych filetów ryby z dorsza

  • 1500 ml wrzącego bulionu warzywnego

  • 60 g cebuli pokrojonej w kostkę

  • 1 marchewka startej na tarce o grubych oczkach

  • 1 mała pietruszka startej na tarce o grubych oczkach

  • 0.25 szt. korzenia selera startego na tarce o grubych oczkach

  • 15 cm kawałek pora pokrojonego w piórka

  • 1/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę

  • sól

  • mielony pieprz

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziela angielskie

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżka oliwy

  • 2 łyżka masła

  • 2 łyżka mąki pszennej

  • kilka łyżek mleka

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Zaczynamy od ryb które należy opłukać, odciąć skórę i wyjąć ości potem pokroić w kostkę, doprawić solą i włożyć do mleka na 10 min.

  • 150g świeżych filetów ryby z sandacza
  • 150g świeżych filetów ryby z halibuta
  • 150g świeżych filetów ryby z dorsza
  • kilka łyżek mleka

Etap 2 /7

Następnie wyjąć rybę z mleka obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na patelni z łyżką rozgrzanego masła i łyżką oliwy.

  • 2łyżka mąki pszennej

Etap 3 /7

Na urządzeniu ustawić program wysokie smażenie i gdy się rozgrzeje dodać olej i masło, następnie cebulę i pora i smażyć ok 3 min.

  • 60g cebuli pokrojonej w kostkę
  • 15 cm kawałek pora pokrojonego w piórka
  • 2łyżka oliwy
  • 2łyżka masła

Etap 4 /7

Do misy włożyć marchewkę, pietruszkę, selera i przyprawy, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze ok. 5 min, mieszając zawartość misy.

  • 1 marchewka startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 mała pietruszka startej na tarce o grubych oczkach
  • 0.25 szt. korzenia selera startego na tarce o grubych oczkach
  • sól
  • mielony pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Etap 5 /7

Dodaj do misy wrzący bulion, przecier pomidorowy i pomidory z puszki, zmieszaj szpatułką. Gotuj pod ciśnieniem.

  • 1500ml wrzącego bulionu warzywnego
  • 1/3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1łyżeczka koncentratu pomidorowego

Etap 6 /7

Podsmażoną rybę włożyć do misy z zupą. Uruchom program duszenie wysokie.

  • 150g świeżych filetów ryby z sandacza
  • 150g świeżych filetów ryby z halibuta
  • 150g świeżych filetów ryby z dorsza

Etap 7 /7

Dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z pieczywem.

  • 1łyżka posiekanej natki pietruszki