Pomidorowa zupa rybna
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
400 g Fileta z białej ryby, np. dorsza lub mintaja
1 Biała cebula
2 Ząbki czosnku
3 Łodyżki selera naciowego
1 Marchewka
1 łyżka Masła
1 łyżka Oliwy lub oleju
400 ml Pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
1 l Wody
2 łyżka Koncentratu pomidorowego
2 Liście laurowe
2 Kulki ziela angielskiego
3 Ziarenka pieprzu
1 łyżeczka Cukru
0.5 łyżeczka Wędzonej papryki
0.5 łyżeczka Ostrej papryki
Kilka czarnych oliwek
Sól
Do podania: kwaśna śmietana, pietruszka
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, selera w cienkie plasterki.
Etap 2 /8
Włącz mocne smażenie. Dodaj do misy masło oraz oliwę, wrzuć posiekaną cebulkę i ją zeszklij.
Etap 3 /8
Następnie dodaj selera oraz czosnek i chwilę podsmażaj.
Etap 4 /8
Dołóż do misy marchewkę i koncentrat pomidorowy i chwilkę podsmażaj.
Etap 5 /8
Zalej warzywa pomidorami oraz wodą, dodaj przyprawy oraz cukier.
Etap 6 /8
Gotuj pod niskim ciśnieniem przez 20 minut.
Etap 7 /8
Po ugotowaniu włącz mocne duszenie i dołóż do zupy kawałki ryby oraz oliwki pokrojone w plasterki. Gotuj przez 10 minut.
Etap 8 /8
Zjedz zupę z kwaśną śmietaną i grzankami.
